Диамантената лига в Силезия: Рохас и Баршим дадоха най-доброто от себе си

Юлимар Рохас и Мутаз Баршим подобриха рекорда на турнира и излязоха начело на световната ранглиста за сезона по време на турнира от Диамантената лига в Силезия, който се проведе на 16 юли.

Световната и олимпийска шампионка Юлимар Рохас изтръгна победата с 15,18 м във финалния кръг на тройния скок, след като беше под напрежение през първите пет кръга.

Венецуелката преодоля 14,80 м във втори кръг, но Леянис Перес-Ернандес от Куба беше много близо до нея – 14,67 м. Украинката Марина Бех-Романчук скочи 14,70 м в петия кръг, на което Рохас отговори с 14,86 м. Но финалният опит на световната рекордьорка показа, че тя все още е фаворитът за Световното първенство в Будапеща през август.

Мутаз Баршим беше другият световен и олимпийски шампион, който постигна впечатяваща победа в Силезия. Катарецът не се бе състезавал от третото си място с 2,24 м в Доха в началото на май, но в Силезия той показа най-доброто от себе си, като преодоляваше всяка височина от първи опит до 2,32 м. Другият олимпийски шампион Джанмарко Тамбери също преодоля тази летва, но преди това имаше няколко грешки. Голямата изненада дойде от германеца Тобиас Потие, който скочи 2,34 метра. Тамбери го направи, докато Баршим записа два фала. С един оставащ скок Баршим премести летвата на 2,36 м и я преодоля при първия си опит, докато двамата му опоненти пропуснаха.

Рекордът на срещата също беше подобрен и в скока на височина при жените, където украинката Ирина Геращенко спечели с обратно надскачане срещу австралийката Никола Олислагерс и другата украинка Юлия Левченко, като и трите преодоляха 1,98 метра.

Японката Харука Китагучи победи в хвърлянето на копие при жените с 67,04 м, което е нов рекорд на срещата и нов японски рекорд. Световната бронзова медалистка поведе в началото с 64,12 м, но австралийката Макензи Литъл я измести в четвъртия опит с 64,50 м. Китагучи отговори в следващия кръг с 65,82 м, но точката бе поставена в последния опит с тези 67.04 м.

Share Button