На този ден в атлетика: Почетоха Михаил Желев с мемориал по случай 80 години от рождението му

Атлетически турнир „Златен шпайк“ се състоя в Сливен на 15 юли 2023-а – точно на 80 години от рождението на едни от най-силните български атлети в историята – Михаил Желев.

Инициативата за организиране на турнира бе на семейството на великия бегач, което също е тясно свързано с атлетиката, а реализацията бе възможна благодарение на община Сливен и атлетически клуб „Михаил Желев“ – Сливен.

В състезанието, което включваше бягания от 800 м до 5000 м за различни възрасти и тласкане на гюле, се включиха десетки атлети от цялата страна.

При мъжете на 5000 м победи Атанас Куцаров, а при жените на 4000 м – Маринела Нинева.

Лично кметът на община Сливен – Стефан Радев се включи в награждаването на призьорите. Наградният фонд на състезанието бе 4000 лв.

В рамките на състезанието бе открита и паметна плоча с лика на Михаил Желев, който през 1968-а година се класира на шесто място на 3000 м стипълчейз на олимпийските игри в Мексико, а през 1969-а става европейски шампион в тази дисциплина. Желев участва и на олимпийските игри в Мюнхен 1972-а и заема 12-а позиция. Националният му рекорд на 3000 м стипълчейз бе валиден 45 години.

Повече за Михаил Желев четете тук

Внучката на Михаил Желев – Жаклин също участва
успешно в състезанието, което бе в памет на дядо й
Share Button