ИВА ДИМОВА ВЕЧЕ Е СЪС СРЕБЪРНО НИВО МЕЖДУНАРОДЕН СЪДИЯ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА

Пореден успешен изпит за повишаване на съдийската квалификация в леката атлетика за гл. ас. Ива Димова, доктор – преподавател към катедра „Лека атлетика“ на Национална спортна академия „Васил Левски“.

След като стана първият български международен съдия, носител на званието „Рефер на Световната атлетика“ – бронзово ниво (WARB), преди дни Ива Димова получи известие, че успешно се е представила на изпита за сребърно ниво по категоризацията на Световната атлетика.

Това й дава право да бъде част от панела на Международните лекоатлетически съдии и да съдийства на международни състезания от висок ранг.

Валидността на дипломата е 8 години, а междувременно след 4 години опит, Ива ще има възможност да се яви на изпит за най-високо златно ниво.

Преди да навлезе в света на лекоатлетическото съдийство Ива Димова има многогодишен състезателен опит с редица отличия на Националните шампионати, като колекцията й от медали надвишава 130.

За първи път тя стъпва на пистата като съдия по лека атлетика през 2010 година, като първия наряд й отрежда позицията като съдия по разстоянието. В последващия период Ива съдийства на най-разнообразни постове в различните лекоатлетически дисциплини, чрез което тя придобива съвкупност от практически усвоени знания и умения.

В момента, поради майчинство Ива не участва активно в практическото съдийство, но това явно я стимулира да се утвърждава със знанията си в изпитите за повишаване на своята квалификация.

Share Button