Диамантена лига Лозана 2023: Кати Мун с 4.82 в овчарския скок

Диамантената лига в Лозана, Швейцария се проведе на 30 юни и донесе куп блестящи постижения, както и победи и загуби на олимпийските шампиони в скоковете.

Златната медалистка на овчарски скок от олимпийските игри в Токио 2020 – Кати Мун (доскоро с фамилия Наджот) спечели атрактивно с успешен трети опит на 4.82. Олимпийската и световна шампионка започна с 4.51 и 4.61. Първата голяма трудност бе на 4.71 – височина, която превзе от третия път. Европейската шампионка Уилма Мурто (Финландия) покори 4.77 от първи опит и Мун се прехвърли директно на 4.82. Мурто пропусна тази височина и след успеха на Мун направи три неуспешни скока на 4.90. Трета остана Елиза Макакртни (Нова Зеландия), която записа 4.71.

Олимпийският шампион на скок дължина Милтиадис Тентоглу (Гърция) претърпя изнедадваща загуба от шампиона на Британската общност Лакуан Найрн (Бахама), който победи с 8.11. Милтиадис е втори с 8.07, а трети само с един успешен опит от 7.98 и пет фаула е Юки Хашиока (Япония).

На 29 юни (четвъртък) – ден преди основната програма, се състоя скока на височина за жени в центъра на Лозана. Победителка стана вицешампионката от олимпийските игри в Токио Никола Олислагерс (Австралия) с 2.02 – изравнен континентален рекорд на Океания. Това е и най-добро постижение в света за годината.

Ирина Герашченко (Украйна) е втора с изравнен личен рекорд – 2.00, а сънародничката й – световната и европейска шампионка в зала Ярослава Магучих остана трета с 1.97.

Share Button