Двама атлети финалисти в годишните награди на фондация Енчо Керязов

Пламена Миткова и Божидар Саръбоюков са номинирани в топ 3 на категория „Спорт“ в 12-те годишни награди на фондация „Енчо Керязов“.

Тримата финалисти в тази категория са (по азбучен ред) Божидар Саръбоюков (лека атлетика), Иван Иванов (тенис) и Пламена Миткова (лека атлетика)!

През 2022-а година Пламена Миткова завоюва световната титла на скок дължина при девойките, а Божидар Саръбоюков взе сребърен медал на световното първенство за юноши в скока на височина.

Миткова бе обявена за „Атлет на България“ за 2022-а година, а заедно с Божидар вече успешно пробиват на състезания при мъжете и жените.

Талантливият състезател по гимнастика Божидар Златанов, който е възпитаник на треньора Сергей Стоянов, е с номинация за специалната награда „Born Winner“ заедно със състезателката по стрийт фитнес Жасмина Стоянова.

Специалната нaграда за изключителна борбеност и висок дух „Смело сърце“ тази година се присъжда на Федерацията за адаптивна физическа активност.

Победителите в отделните категории и техните подгласници ще бъдат обявени по време на официалната церемония „Нощ на звездите“ на 26 август в Пловдив!

За Енчо Керязов

Бившият акробат Енчо Керязов завладява големите арени на някои от най-добрите циркове в света.

Носител е на множество престижни награди, сред които два пъти „Цирков артист на годината“, веднъж в Холандия а след това и в Германия, „Сребърна звезда“ – Франция и „Сребърен клоун“ на световния цирков фестивал в Монте Карло.

Приет е в Галерията на легендите на Световното акробатично общество, на пищна церемония в Лас Вегас. А в България е вписан в първото издание на енциклопедията „1000 причини да се гордеем, че сме българи“.

През 2011 г. става лице на австрийска пощенска марка с номинал 70 евро цента. На 24 май 2012 г., в чест на Деня на българската просвета и култура и по предложение на Съюза на артистите в България, е удостоен с отличието „Златен век“.

През 2013 г. получава приза „Сребърна мечка“ на международния цирков фестивал в Ижевск, столицата на сибирската Република Удмуртрия, със своя коронен номер – силова еквилибристика. До 2016 г. работи на някои от най-звездните и впечатляващи сцени в света.

Общува с личности като принцеса Стефани на Монако, Роджър Федерер, Арнолд Шварценегер, Джералдин Чаплин и още много други. През 2010 г. основава своята фондация, за да подпомага българските талантливи деца в техния стремеж да постигат върхове в образованието, изкуството и спорта.

Като заместник-кмет на община Ямбол спомага за развитието на спорта в общината в екип с кмета Валентин Ревански.

С подкрепата на Керязов през последните години в града се проведоха три издания на крос-кънтри състезанието „Ямбол рън“ част от веригата RUN BULGARIA, занимания и семинари по „Детска атлетика“, където той лично загрява децата с гимнастика. Последното постижение за спорта и специално за леката атлетика в общината бе полагането на нова тартанова писта на която се състоя кръг от юношеските състезания „А1 атлетика за младежи“ през март 2023-а.

Share Button