Силезия 2023: Добромир Карамаринов за Европейското отборно първенство: Специално състезание поради много причини

Европейският отборен шампионат по лека атлетика беше организиран в рамките на Европейските олимпийски игри в Силезия, Полша.

Леката атлетика се проведе на модерния стадион в град Ходжов от 20 до 25 юни, когато стартираха атлети от 47 европейски атлетически федерации в три лиги.

Италия, Унгария и Ейре спечелиха победи в трите лиги и бяха наградени лично от президента на Европейската атлетика – Добромир Карамаринов.

Какво сподели 65-годишният българин, който ръководи атлетиката на Стария континент от 2020-а година:

За първи път в историята на Европейските отборни първенства всичките девизии и 47 атлетически федерации сме заедно на едноседмичен атлетически фестивал. Местният организационен комитет свърши невероятно много работа за това състезание с помощта на губернатора на област Силезия Якуб Челстовски, за което искам да му благодаря. Европейската атлетика е горда да проведе състезанието в този нов и иновативен формат в рамките на Третите европейски игри и се радвам, че Спирос Капралос – президентът на Европейските олимпийски комитети сподели моето виждане за тази организация и също му изказвам моята благодарност за това ценно партньорство.

Атлетите от втора и трета лига имаха възможност да се състезават на това великолепно съоръжение, което е стадион „Шльонски“, а феновете, семействата им и приятелите им да имат възможност да ги гледат в едно страхотно телевизионно предаване. В това състезание имахме девет олимпийски шампиони, 12 европейски първенци и 14 златни медалисти от последния европейски шампионат в зала. Полша е домакин за трети пореден път на Европейския отборен шампионат след Бидгошч 2019 и Силезия 2021.

Бъдещето на тази концепция за мен има перспективи и още на следващия Европейски отборен шампионат в Мадрид 2025 се надявам да повторим този формат, а атлетиката отново ще бъде част от Четвъртите европейски игри през 2027-а година.

Share Button