Силезия 2023: Пламена Миткова с 6.42 и пето място в скока на дължина

Българският национален отбор завърши на 11-о място на Европейското отборно първенство – втора лига, което се провежда в рамките на Европейските олимпийски игри в края на юни.

Третият и финален ден от атлетическите надпревари във втора лига беше 22 юни, а атлетическите състезания се провеждат на ултрамодерния стадион в град Ходжов.

Световната шампионка за девойки на скок дължина Пламена Миткова започна състезанието с 6.42 (0.2) и това остана май-добрият й опит. Миткова не можа да направи оптимален разбег и с този резултат остана на пето място. Фаворитката от Украйна – Марина Бех-Романчук регистрира три фаула, като предишния ден бе спечелила победа за страната си на троен скок. Така победата отиде при младата сръбска звезда в тази дисциплина – Милица Гардашевич, която се приземи на 6.82 в шампионския си опит. Алина Ротару-Котман (Румъния) е втора с 6.63, а Джогайле Петрокайте (Литва) е трета с 6.60.

17-годишната Ирен Саръбоюкова направи дебют на състезание от този ранг при жените в скока на височина и успя на 1.73, което й отреди 12-о място споделно с Ева Мария Балдурсдотир (Исландия). Световната и европейска шампионка в зала Ярослава Магучих (Украйна) оглави класирането в тази дисциплина с 1.97, Даниела Станчиу (Румъния) бе втора с 1.94. Третата позиция в тази дисциплина бе за Ангелина Топич (Сърбия), която също е на 17 години и през този ден в Полша достгна до 1.91.

Share Button