От архивите: Прокобата на корицата

Една от най-обсъжданите теми на световното първенство в Дегу, Южна Корея през лятото на 2011-а година бе „Прокобата на корицата”.

Всичко започна с първото издание на книжната програма на шампионата (27 август), която се разпространява сред зрителите на стадиона, журналистите и отборите. На корицата бе поставен олимпийският и световен шампион в овчарския скок – Стивън Хукър. Австралиецът се провали, като регистрира три неуспешни опита в квалификациите, а съвпадението направи впечатление на някой от наблюдателните журналисти.

През втория ден (28 август) се очакваше Юсейн Болт да триумфира на 100 м, а редакторите на програмата естествено сложиха „Светкавицата” на корицата в поза старт. Именно на старта Болт шокира света, като направи фаул и бе дисквалифициран. Второто съвпадение вече беше очебийно, но изненадите тепърва предстояха.

В понеделникът на 29 август световният рекордьор на 110 м с препятствия Дайрон Роблес украси корицата за един от най-очакваните финали на шампионата. В борба с Ксианг Лю и Джейсън Ричардсън, Роблес победи, но бе декласиран за бутане на Лю. Трето съвпадение вече отвори сериозно темата за „Прокобата на корицата”. Всички световни медии говореха за това, а дори новинарските гиганти Си Ен Ен и Би Би Си го съобщаваха. Любителите на паранормалните явления и мистериите потриваха доволно ръце, а всички чакаха с нетърпение кой ще се появи на „прокълнатата” корица.

На 30 август една от най-големите атлетки през последните години – Елена Исинбаева изгря на корицата на програмата. Красивата рускиня бе олимпийска шампионка и световна рекордьорка на овчарски скок, но преди две години загуби световната си титла. На финала в Дегу Исинбаева направи само един успешен опит на 4.65 и с това се класира на 6-то място, като поне завърши състезанието. За супер фаворитка като нея това бе един вид провал и нова победа за „прокобата”.

Петият ден от програмата на първенството бе само с една дисциплина – 20 км спортно ходене и логично на корицата се появи двукратната световна шампионка Олга Канискина. Крехката рускиня бе безапелационна и най-накрая прокобата бе победена.

Черната серия обаче продължи на шестия ден (1 септември), когато двукратната световна шампионка на троен скок Яргелис Савине се появи на корицата, а по-късно се контузи във финала на дисциплината си и завърши на 6-о място.

В седмия ден (2 септември) американските звезди на спринта Кармелита Джетър и Алисън Филикс бяха една до друга на корицата. Джетър вече беше станала шампионка на 100 м, а Филикс вицешампионка на 400 м и за четвърти път щеше да атакува титлата на 200 м. Двете американки бяха победени на финала от Вероника Кемпбъл-Браун.

Сали Пиърсън

Ден осми (3 септември) – програмата бе с лицето на фаворитката на 100 м с пр. Сали Пиърсън. Австралийката не само, че не се провали, но спечели с огромна преднина и доближи плътно до световния рекорд с 12.28 (12.21). Веднага след феноменалния ѝ финал, първият герой от корицата, Стивън Хукър ѝ подхвърли книжката с програмата, за да се види, че прокобата е победена.

В последният състезателен ден (4 септември) отново Юсейн Болт бе на корицата, вече като шампион на 200 м. Ямаецът показа най-доброто от себе си и заедно със съотборниците си подобри световния рекорд на 4х100 м.

Всъщност „Прокобата на корицата” показа колко интересен спорт е атлетиката, и че всякакви предварителни прогнози, фаворити и сметки са несигурни в жестоката конкуренция на едно световното първенство.

Резултати и класиране на българските атлети в Дегу:

Ваня Стамболова            400 м пр .  серии-55.29, п/ф–54.72, ф–54.23     6

Ивет Лалова                 100 м         серии -11.10, п/ф – 11.23, ф – 11.27    7

200 м                            серии – 22.62, п/ф – 23.03

Виктор Нинов              скок височина     квалификации –2.28                18

Венелина Венева          скок височина    квалификации –1.89                21

Инна Ефтимова            100 м                   серии         – 11.36                    26

Андриана Бънова          троен скок           квалификации – 13.66             26

Радослава Мавродиева           гюле          квалификации – 15.76             25

Share Button