Снимка на деня: Вълчо Стоев и Божидар Саръбоюков в Хасково

Среща на поколенията на 17 май 2023-а година в Хасково. В денят на българския спорт на стадиона се провежда турнир от веригата „А1 атлетика за таланти“ под проливния дъжд на стадион Хасково.

В церемонията по награждаване са включени едни от най-големите атлети на Хасковска област – 71-годишният европейски шампион на гюле в зала Вълчо Стоев и 18-годишния вицешампион на света в скока на височина при юношите Божидар Саръбоюков.

Така двамата са хванати от фотоапарата на фотографа от Хасково, който работи често и за списание „Атлетика“ – Павел Данев.

Вълчо Стоев изкачва европейския връх на 9 март 1975-а в полския град Катовице с резултат 20.19. Стоев е упорит в преследването на титлата. През 1973-а в Ротердам, Нидерландия той е шести на еврошампионата в зала с 19.29, а на следващата 1974-а в Гьотеборг, Швеция остава след медалите с 19.85 и четвърта позиция.

Божидар Саръбоюков, който живее и тренира в съседния град на Хасково – Харманли, спечели сребърен медал на скок висоина на световното първенство за юноши и девойки в Кали, Колумбия. На 5 август, ден преди да навърши 18 години, Саръбоюков преодолява 2.10 във вертикалния скок, което е достатъчно за среброто – завоювано отново под проливен дъжд. На същото първенство Божидар е финалист в скока на дължина, където заема 11-о място.

В начало на 2023-а година високият 203 сантиметра юноша и треньорът му Димитър Карамфилов решават да се концентрират в дисциплината скок дължина. Резултатът е два национални рекорда в зала за юноши – 7.96 и 7.97, както и четвърто място на европейско първенство в зала при мъжете в Истанбул, Турция.

Share Button