Националът в бяганията на дълги разстояния Александър Василев защити дисертация

Атлетът Александър Василев, който многократно е селектиран в националните отбори на България по планинско бягане, защити успешно дисертационен труд в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 10 май 2023-а.

Темата на труда на 35-годишният бегач бе „Хидрографски характеристики на езерата в Рила планина“, а негов научен ръководител по време на изследванията и защита бе проф. д-р Нели Христова.

Александър работи по темата към Геолого-географския факултет, катедра „Климатология, хидрология и геоморфология” по докторска програма „Хидрология на сушата и водните ресурси”.

Изключителната енергия и работоспособност на Василев бе включена в изследванията като той лично успя да обиколи 173 езера в най-високата планина на Балканския полуостров – Рила, изследва 41 езерни групи и 22 езерни системи. Василев за първи път въведе термина „езерни системи“ или „лимносистеми“ и даде имена на нови 16 езера в Рила. Той е ученият, който за първи път мери дълбочината на Джендемските (Дяволските) езера.

Веднага след защитата Александър Василев получи поздравления от известният български професор изследовател на Антарктида – Христо Пимпирев.

Освен, че участва многократно в националния отбор по планинско бягане, Алексадър Василев е завършвал над 10 пъти маратона на Берлин. Четири дни след защита на 14 май Василев бяга на маратона на Варна, който бе и национален шампионат на 42.195 км и зае пето място с 2:40:25.

Александър е възпитаник на треньорката Иванка Бонова, която присъстваше на защита му, а в последните години се подготвя при известния треньор и състезател в бяганията на средни и дълги разстояния Йоло Николов.

Александър Василев (198) води на международния маратон в Кюстендил 2020
Share Button