Христо Гергов: Повечето ми възпитаници са успешни хора и в живота

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов награди за изключителен принос за развитието на българската атлетика Александър Вангелов – официален статистик на БФЛА и автор на книги и наръчници по лекоатлетическа статистика (със златна значка на Европейската атлетика) и Христо Гергов – един от най-успешните ни треньори в този спорт (със специален плакет) по случай неговата 80-годишнина. Церемонията се състоя на 18 май в пресклуб „България“ на националния стадион „Васил Левски“ пред медии и деятели на леката атлетика.

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов представи Христо Гергов така:

Големият треньор Христо Гергов е известен не само в България, а и в много страни на Балканите и извън Балканите, защото направи чудеса. Той има страшно много състезатели, като някои от тях днес са тук. Европейската му награда е за това, че той направи безкрайно много шампиони, не само в България, а и в много европейски страни. Името му в бивша Югославия буди невиждан респект. Аз самия имах щастието 2 години да тренирам при него, като войник в ЦСКА. Не съм го запомнил само с неговия голям професионализъм, а най-вече с това, че с всяка своя дума той изграждаше характери у тези, които можеха да го чуват. Голяма част от моя характер е изграден и благодарение на него“,

Христо Гергов е бил  треньор на едни от най-добрите ни атлети – Янко Братанов, Гинка Загорчева, Пламен Кръстев, Нарцис Попов, Ивайло Караньотов, Добромир Карамаринов.

Христо Гергов с наградата от Европейската атлетика

Самият Гергов направи следното изказване след награждаването:

Кръглите годишнини са две – едната е моята възраст, а другата е треньорската ми дейност – тази година се навършват 50 години, откакто започнах да се занимавам с млади таланти. През 1976 г на Олимпиадата в Монреал бях най-младия треньор. Пожелавам на много колеги да изминат моя път. Тогава бяха бурни години – правехме много лагери, семинари, контакти с други треньори и направихме голяма стъпка напред в развитието на нашия  спорт. Амбицията беше голяма и мисля, че постигнах добри резултати. Е, разбира се, имаше и разочарования. Но аз винаги съм се стремял моите състезатели не само да постигат добри резултати, но и да развият своите човешки качества. За моя голяма радост повечето ми възпитаници са успешни хора и в живота. Надявам се нашите атлети да постигнат още по-добри резултати, а леката атлетика да се популяризира и да стане основа за по-доброто развитие и на другите спортове у нас“.

Повече за живота и кариерата на Христо Гергов, четете в сайта на статистика Александър Вангелов.

Share Button