Добромир Карамаринов за новата зала в Бургас и участието на Русия и Беларус в международни атлетически състезания

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов награди за изключителен принос за развитието на българската атлетика Александър Вангелов – официален статистик на БФЛА и и Христо Гергов – един от най-успешните ни треньори в този спорт. Церемонията се състоя на 18 май в пресклуб „България“ на националния стадион „Васил Левски“ пред медии и деятели на леката атлетика.

По време на срещата с медиите Добромир Карамаринов коментира шансовете на Бургас да приема състезания от висок ранг, възможността да бъде домакин на Европейско първенство в зала позицията на Европейската атлетика за участието на атлети от Русия и Беларус на международни състезания.

Преди няколко дни колегите от Българската  федерация по лека атлетика ме информираха, че при тях е пристигнало от Община Бургас официално писмо , че в  залата, която официално се открива днес, могат да се провеждат състезания от най-висок ранг. Първата възможност, в която Бургас може да организира  Европейско първенство в зала,  е  през 2029 година, защото за  2025 г.  вече е утвърден домакин, а за 2027 г. имаме две  кандидатури. Принципна заявка от Българската  федерация  по лека атлетика, Община Бургас и от Министерството на младежта и спорта има, така че тази кандидатура ще бъде отправена към Европейската федерация. Бургас като морски град има достатъчно добра база, така че потенциалът го има, въпросът е да бъдат изпълнени и другите условия, които не са никак малко. Ако Европейско първенство в зала се проведе н Бургас, решението ще се вземе в сегашния ми  мандат като президент на Европейската атлетика. Всичко възможно, което можеше да се проведе в България, се проведе. Надявам се да организираме и Европейско в зала в България“, каза Карамаринов и добави, че през 2025-а година ще се проведе Първото европейско първенство по бягания – полумаратон, маратон и бягане на 10 км, като заедно ще се състезават професионални атлети и аматьори. Той посочи, че тази година на Европейските игри в Полша ще участват атлети от всички 49 страни членки, с изключение на състезатели от Русия и Беларус.

Стадионът в Бахмут, Украйна, който бе център за овчарски скок изграден с помощта на легендарния Сергей Бубка, след руската военна инвазия

Международната и европейската атлетика имат твърда, категорична и непроменима позиция относно участието на спортисти от Русия и Беларус в международни състезания. Няма никакъв шанс да участват руски и беларуски състезатели под каквато и да е форма, включително и под неутрален флаг”, категоричен бе Карамаринов и поясни.

Томас Бах беше ръководителят, който миналата година след началото на войната на Русия срещу Украйна мотивираше всички световни федерации да накажат и да спрат руските и беларуските атлети. Сега той леко е променил своята позиция и е открехнал вратата за международните федерации, които искат да променят своето мнение. Ние виждаме, че някои федерации започнаха да пускат руски и беларуски спортисти под неутрален флаг. Европейската атлетика и Международната федерация по лека атлетика имат категорична и непроменима позиция в това отношение. За нас, в тази ситуация, няма никакъв шанс да участват руски и беларуски състезатели, под каквато и да е форма, като това се отнася и за официални лица и целите им щабове. Нашата позиция е твърда и непроменима“, заключи той.

Share Button