Откриха новия атлетически комплекс в Будапеща – арена на световното първенство

Най-голямото спортно събитие за 2023-а година ще бъде световното първенство за мъже и жени в Будапеща, Унгария от 19 до 27 август.

Специално за събитието, което се очаква да събере около 2500 елитни атлети от над 200 страни, в унгарската столица построиха нов атлетически комплекс, който бе официално открит в края на април.

Националният атлетически център се намира на брега на река Дунав, която разделя Будапеща на две.

Прогнозите за посещение в деветте дни на състезанията са за 400 000 фенове на стадиона и над 1 милиард телевизионни зрители. До Националния атлетически център, който ще се използва от атлети от цял свят, се изгражда и парк за любителите на здравословния начин на живот.

Пистата на стадиона ще бъде от най-висок клас „Мондо“ и е с 9 коридора.

За първи път в 40-годишната история на световните първенства церемониите по награждаването ще бъдат на „Медал Плаза“ до стадиона преди състезанията и всички посетители ще могат да видят медалистите.

Условията за медиите също ще бъдат впечатляващи с параметри 500 места на прес трибуната, 110 места в залата за пресконференции и 400 места в главния пресцентър.

Атлетите ще загряват в зала с шест коридора и тренировъчна зона на остров Ксепъл до който ще достигат по 168 метровия мост на име Робинсън.

Организаторите вече са продали 160 000 билета за състезанието, а първият старт на новия стадион ще бъде унгарския национален шампионат в началото на юли.

Световното първенство по лека атлетика за мъже и жени ще бъде и най-голямото спортно събитие провеждано някога на територията на Унгария.

Share Button