Преизбраха Добромир Карамаринов за президент на Европейската атлетика

Добромир Карамаринов бе преизбран за президент на Европейската атлетика (ЕА). Изборите се проведоха тази сутрин в Белград, където се провежда 28-ия конгрес на ЕА. За Карамаринов това ще е втори пореден мандат начело на европейската атлетика, който ще продължи до 2027 г. Той е единственеят представител на Източна Европа заставал начело на ЕА. Добромир Карамаринов продължава да е и българинът, който в заема най-висока позиция в международна федерация по олимпийски спорт.

„Благодарен съм на Европейската атлетика за доверието, което ми гласува и на този конгрес. През последните години заедно преминахме през сериозни изпитания свързани с пандемията. Справихме се успешно и не позволихме Европейската атлетика да пострада. Намерихме нови партньори и укрепихме нашия спорт. През новия мандат съм сигурен, че Европейската атлетика ще продължи да се развива успешно и ще бележи нови върхове, коментира след избора Карамаринов. 

Гост на конгреса в Белград е и президентът на Световната атлетика Сър Себастиан Коу.

През 2015 г. Добромир Карамаринов беше избран за първи вицепрезидент на Европейската атлетика с огромно мнозинство, след като преди това в продължение на два мандата беше член на Съвета на Европейската атлетика.

Той е президент на Бъгарската федерация по лека атлетика от 2003 г., а през 2010 г. оглави и Балканската асоциация на атлетическите федерации, но през 2022 напусна този пост заради ЕА.

За това време Добромир Карамаринов превърна организацията в успешна спортна структура, която надхвърли границите на Балканския полуостров и в нея членуват над 20 страни, включително и такива извън Балканите.

През 2019 г., конгресът на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) в Доха (Катар), избра президента на българската федерация за член на Съвета.

Добромир Карамаринов е шестият президент на ЕА в историята на организацията – след Адриан Паулен (1969-1976), Артур Голд (1976-1987), Карл-Олаф Хомен (1987-1999), Хансйорг Вирц (1999-2015) и Свен Арне Хансен (2015-2020).

От март 2020 г. президентът на българската федерация бе изпълняващ длъжността президент на ЕА. Тогава норвежецът Свен Арне Хансен получи удар на 74 години и почина през юни. Добромир Карамаринов довърши неговия мандат, който изтича през април 2023 г. През последния си мандат Карамаринов успя успешно да изведе Европейската атлетика през пандемията от коронавирус и да осигури солидни спонсори, както и провеждане на всички състезания от календара през последната година.

Добромир Карамаринов е роден в Сливен на 26 март 1958 г., но израства в Габрово, където завършва Математическата гимназия. Той е бивш национален състезател на 400 м с препятствия в периода 1975 – 1980 г.  Завършил е треньорски профил във ВИФ „Георги Димитров“, специалност „Лека атлетика“, а втората му специалност е „Бокс“. Започва работа като треньор в Габрово, а по-късно става ръководител на спортното дружество „Янтра“. От 1994-работи в БФЛА, а девет години по-късно застава начело на родната федерация. 

Share Button