ПЛАМЕНА МИТКОВА: ДА ПРЕСКОЧИШ СВЕТА

Великден е! На един от най-големите христянски празници ви предлагаме материала за Атлет номер 1 на България за 2022-а – Пламена Миткова, който е публикуван в новия брой на списание „Атлетика“.

Кали, Колумбия. Aсоциациите с града и страната на пръв поглед са свързани с различни мнения, но за спортна България южноамериканския милионен мегаполис донесе огромна радост през 2022-а година.

В Кали, само на 17-години, българската атлетка Пламена Миткова спечели световната титла за девойки в скока на дължина с личен рекорд с емблематичните цифри 6.66 метра. Основна нейна конкурентка във финала на 5 август бе местната звезда Наталия Линарес, а многохилядната публиката на стадион  „Паскуал Гуереро“ следеше внимателно и емоционално състезанието, където бе една от надеждите за титла на домакините.

Без излишно напрежение Пламена подобри личния си рекорд и завоюва златото, а малко след това българският химн звучеше под дъжда на стадиона.

32-години по-рано през 1990-а в родния град на Пламена – Пловдив – Ива Пранджева спечели световната титла за девойки на скок дължина, а през 2022-а Миткова отиде на другия край на света и го „прескочи“, за да достигне това постижение.

Възпитаничката на Ивайло Русенов показа качествата си на атлетка още през 2019-а година, но под вещото му ръководство постепенно израстна и изгради име в световната атлетика преди да навърши 18 години.

Гимнастика, многобой, скок височина, препятствия, спринт, щафети и хоризонтални скокове – Пламена успява с лекота навсякъде, иска да печели и печели.

Резултатите й бяха оценени и от атлетическите експерти в анкетата на списание „Атлетика“ и тя стана най-младата носителка на званието „Атлет на България“. Пламена е и първата, която печели вота за „Любимец на феновете на списание „Атлетика“ и е номер едно в мнението на специалистите за „Атлет на България“.

Пловдивчанката е поканена на маратона в Кюстендил, където награждава подрастващи атлети в занимание по „Детска атлетика“ и дори поставя символичен рекорд в една от дисциплините – естествено свързана със скокове и координация. Пламена посреща 18-ия си рожден ден в деня на маратон Кюстендил на 18 септември, дава старта на маратона и получава букет от общината и атлетическата общност събрала се на площад „Велбъдж“. Месец по-късно тя награди и призьорите в генералното класиране от веригата „А1 атлетика за младежи“ в Дряново.

Постиженията й носят и още куп награди и признания в началото на 2023-а година от Министерството на младежта и спорта в „Гала на шампионите“, от сайта за младежки спорт viasport.bg, от община Пловдив и т. н.

Миткова влиза в обсега и на големите фирми за спортна екипировка и сключва професионален договор. Плановете на нея и треньора й Ивайло Русенов са големи, амбициозни и задължително минават през френската столица Париж, където ще бъдат олимпийските игри през 2024-а година.

Миткова намери време да разкаже историята на първата глава от атлетическата си кариера пред списание „Атлетика“.

НАЧАЛОТО В СПОРТА Е В ГИМНАСТИКАТА

„Започнах да тренирам художествена гимнастика през 2011-а на седем години. – връща лентата на спортния си път Пламена. – „Занимавах се с този спорт до лятото на 2016-а година. Нямах развитие в художествената гимнастика и реших да опитам с някакъв друг вид спорт. Исках да опитам и със спортната гимнастика, но треньорката Мария Илиева ме насочи направо към леката атлетика. Обясниха ми, че на 12 години ми е късно да започвам със спортната гимнастика, а мога да бягам много бързо. Така отидох в атлетическата школа на „Локомотив“ Пловдив. Родителите ми ме насочиха и записаха при Ивайло Русенов през лятото на 2016-а, когато той тренираше Румен Димитров за олимпийските игри в Рио де Жанейро.“

ПЪРВИ УЧАСТИЯ И УСПЕХИ В АТЛЕТИКАТА

Русенов започва да работи сериозно с Пламена още през есента на 2016-а и първият й национален шампионат е на 2 юни 2017-а във Велико Търново, където веднага показва качествата си. Класира се седма на четирибой от 115 момичетата, които завършват дисциплината. Пловдивчанката постига 225 точки (8.68 на 60 м, 1.42 на скок височина, 10.42 на 60 м с препятствия и 2:01.93 на 600 м).  Треньорът не бърза и Миткова набира опит през 2018-а с участие в национални шампионати при момичетата под 16 години, където взима първите си отличия от тези състезания – сребърни медали на скок дължина и скок височина.

Следващата 2019-а година е показателна за таланта на Пламена, която все още е 14 години.

През 2019-а година спечелих първите си титли от национални шампионати.“ – припомня си Миткова. – „Станах шампионка на скок дължина в зала за момичета под 16 години и взех сребърен медал на петобой. Спечелих на скок височина при по-големите с 1.60 и с щафетата 4х200 м, а на скок дължина имах бронзов медал.

Лятото записах пет титли – три при момичетата под 16 години – скок дължина, скок височина и 4х100 м, а при девойките под 18 години на скок дължина и 4х100 м, като на скок височина бях с равен резултат с първата – 1.63 за среброто.“

ПЪРВИТЕ РЕКОРДИ И УЧАСТИЯ В НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

В началото на 2020-а година Пламена Миткова е навършила 15 години и продължава с отличните резултати. През тази година за първи път регистрира опит 6.00 през лятото. Отново печели купища медали от различни дисциплини в различни първенства в зала и на открито. Пандемията от коронавирус отменя всички големи шампионати и изявите на повечето спортисти по света са на местно ниво.

Миткова и треньорът й Ивайло Русенов се целят вече в европейското първенство за юноши и девойки под 20 години в Талин, Естония през 2021-а година. Миткова, която е показала много добри резултати и в спринта, и в многобоя (национален рекорд в зала), се концентрира в скока на дължина за големите шампионати.  

Целта е постигната и тя покрива норматива за Талин, класира се за финала европейското, където заема призовото шесто място. Веднага след европейското първенство Пламена завоюва две балкански титли за девойки под 18 години – на скок дължина и на троен скок. Визитката й я нарежда в номинациите за „Атлет на България“ за 2021-а година със следните успехи:

– двукратна балканска шампионка за девойки под 18 години

– сребърен медал на скок дължина на балканския шампионат в зала за девойки под 20 години

– бронзов медал на скок дължина на балканския шампионат за девойки под 20 години

– шесто място на скок дължина на европейското първенство за девойки под 20 години

– начело на европейската ранглиста на троен скок за девойки под 18 год. и четвърта в света за тази възраст

– Национален рекорд в зала на петобой за девойки под 18 години

КЪМ СВЕТОВНАТА ТИТЛА В КАЛИ

Пламена все още не е навършила пълнолетие в началото на 2022-а. Тя мечтае за световното първенство, което ще се проведе в далечна Колумбия и едва ли подозира, че ще завърши годината като Атлет номер едно на България.

Резултатите и ранглистите обаче са точни. Зимата тя е стабилна с четири старта над 6.20 в зала, а летният сезон започва фантастично с 6.58 – второ място в световната ранглиста за девойки.

Билетът за Кали е осигурен. Въпросът е: какво ще стане там?

„Не ми действа добре да мисля за само състезанието два – три дни преди него и затова си взех книга за Колумбия.“ – разказва Миткова за това как се подготвя за финалната фаза на световното първенство.“Четенето ми се отрази добре. Бях притеснена преди квалификацията, защото в предишното състезание имах проблеми с разбега. Преди финала се чувствах като болна – ръцете ми бяха потни и беше ми много топло. Обяснявам си го с адреналина, който се повишава преди такова състезание. В автобуса на път за стадиона бях „пред умиране“, но след като излезох на сектора всичко ми мина.“

Пубиката е концентрирана във финала на скока на дължина, защото колумбийката Наталия Линарес е фаворитка в състезанието. Тя е водачка в световната ранглиста за девойки с 6.68 и дори има 6.79 с попътен вятър 2.2 м/с.

Миткова скача първи опит от 6.19, за да регистрира резултат, а в третия кръг се приземява на 6.66 – личен рекорд във финал на световно първенство. Линарес се опитва да обърне нещата с подкрепата на местната публика – 6.59-6.40 и 6.52 в последните три опита.

Миткова  регистрира още един успешен опит на 6.52, а след минути прави почетна обиколка под дъжда, който се излива на стадиона в Кали. Целта е изпълнена – световна титла с личен рекорд. Българската радост е двойна, защото по същото време Божидар Саръбоюков печели сребърен медал в скока на височина.

СЛЕД УСПЕХА И БЪДЕЩИТЕ ПЛАНОВЕ

Пламена е посрещната подобащо като световна шампионка в България. Летище „София“ е пълно с нейни съотборници от Пловдив и журналисти от спортните редакции на няколко медии. Сред посрещачите е и Атлет на България за 2015-а и 2020-а Габриела Петрова. Следват интервюта и покани за различни медии, както и участия в състезания за деца и подрастваши, където всички искат да видят новата световна шампионка. Само след три месеца Миткова е избрана за „Атлет на България“ за 2022-а година и „Любимец на феновете“ на списание „Атлетика“.

„След като се върнахме от Колумбия имах натоварена седмица със срещи с медии и много хора, които искаха да ме поздравят.“ – казва Пламена. – „След това се отдадох на почивка и на нещата, които не мога да правя, когато сме в подготовка за голямо състезание. Бях на море, отново четох книги, взех шофьорска книжка и даже исках да обикалям с колата извън България. По принцип обичам да пробвам нови неща. Плановете ми за близките години обаче са свързани изцяло с атлетиката.

Вече имам мениджър – Веница Атанасова, както и професионален договор с „Найк“. Искам до олимпийските игри в Париж 2024 да участвам на европейското първенство в зала в Истанбул 2023 и на световното първенство в зала 2024, а една от основните ми цели е и европейското първенство за юноши и девойки в Йерусалим през август 2023, както световното за мъже и жени в Будапеща 2023.

През 2023-а ми предстои да завърша училище и имам намерение да кандидатствам в Пловдивския университет. Това ще ми даде възможност да остана в Пловдив и да тренираме с Ивайло. Групата му е чудесна и всички се подкрепяме взаимно на състезания. Искам да благодаря и на моето семейство. Майка ми е навсякъде с мен на състезанията и е запозната с всичките подробности. Грижи се за диетата ми и следи какво ям. В много случаи е мои шофьор. Баща ми също ме подкрепя, но идва по-рядко на стадиона, защото е по-ангажиран.“

Така вижда нещата Пламена в началото на 2023-а година, а бъдещето е пред нея. Тя има още една година сред девойките, резултатите й вече могат да се мерят и с жените, а след три олимпийски цикъла тя ще бъде на само на 28 години.

Share Button