Пътят на Милица Мирчева за Париж 2024 минава през Бостън

Милица Мирчева е първата българска атлетка участвала в олимпийски маратон.

Милица бяга на игрите в Рио де Жанейро през 2016 и завърши на 103-о място.

В подготовката си за следващите олимпийски игри в Токио 2020 родената в Добрич атлетка имаше покана за най-стария маратон в света – Бостънския, който, за съжаление, не се проведе точно през април 2020-а, заради мерките свързани с пандемията от коронавирус.

През тази година Милица отново получи шанс за участие в престижното състезание вече като рекордьорка на България в маратона с 2:29:23 (от май 2022) и 15-о място на световното първенство за мъже и жени в Орегон 2022.

Състезаващата се за „Атлет Мездра“ спортистка ще има възможност да натрупа ценни точки за световната ренкинг листа в Бостън с по-предно класиране. Резултатите от Бостън не се считат за официални, защото трасето не отговаря на изискванията за денивелация, но класирането носи точки за ренкинг листата.

В Бостън ще бягат едни от най-добрите атлети в бяганията на дълги разстояния начело с Елиуд Кипчоге (Кения) – световен рекордьор и двукратен олимпийски шампион на маратон от Рио 2016 и Токио 2020.

Милица Мирчева пък бе избрана за най-силната атлетка в бяганията от движението RUN BULGARIA на 10 март в София и тогава тя даде интервю за sportal.bg, където сподели тактиката си за участието в Бостън на 17 април:

Когато учех в университета във Флорида, САЩ преди години няколко пъти имахме състезания в Бостън. Бягала съм по улиците на града и го познавам. Трасето на маратона е специфично, технично и въпреки, че има много спускане се води втория „по-бавен“ маратон от Мейджър маратоните след този в Ню Йорк. Най-добрата стратегия там, според предварителните ми проучвания, е да се бяга за място, не за време. Там понякога е студено, понякога е топло, а ако има и вятър това влияе много на резулатата, защото трасето е само в една посока и зависи какъв ще е вятърът – попътен или насрещен. Конкуренцията също е много тежка. На световни първенства и олимпийски игри имат право само три участнички от държава, а в Бостън ще се съберат няколко атлетки с резултати под 2:22, защото няма ограничения за Етиопия и Кения. Ще бъде много тежко и трудно, но за съм положително настроена, защото имам шанс да участвам с елита. Искам да сваля още от националния си рекорд, за да мога да се приближа да норматива за олимпийските игри в париж 2024, който е 2:26:50.“

Share Button