Почина Волфган Рицдорф – един от най-големите изследователи на атлетическите скокове

Известният треньор, учен и изследовател Волфганг Рицдорф почина на 68 годишна възраст на 12 април 2023.

Рицдорф, който е роден в Германия на 10 февруари 1955-а г., бе една от водещите фигури в треньорската професия и научното й развитие.

Германецът е преподавал и в България по време на научни конгреси и бе един от изследвателите на феноменалните скокове на Стефка Костадинова, а само преди дни www.atletikabg.com публикува негово изследване, че рекордът на феноменалната българка от 2.09 м е можел да бъде с много по-високи стойности.

Рицдорф е един от създателите на системата за сертифициране на треньори от ИААФ – Световната атлетика в началото на 90-те години на минали век.

Той е бил наставник на двукратната олимпийска шампионка на скок височина Улрике Мейфарт (Мюнхен 1972 и Лос Анджелис 1984) и Хайке Хенкел – олимпийска шампионка от Барселона 1992 и световна от Токио 1991.

Ученият е директор на Световният център за скок височина в Кьолн, Германия и от 2007-а година досега създава още девет олимпийски и световни шампиони.

Опитът си в скоковете Волфганг Рицдорф споделя на научни конференции и в специализирани списания, както и в научното издание на Световната атлетика „Ню стадис ин атлетикс“, където е публикувана и статията за Стефка Костадинова.

Share Button