ЛЕЦИЛЕ ТЕБОГО – НОВОТО АФРИКАНСКО ДАРОВАНИЕ В СПРИНТА

Новият брой на списание „Атлетика“ ни среща с най-бързият юноша в историята – Лециле Тебого. Дали атлетът от Ботсуана ще надмина Юсейн Болт може да прочетете в материала на Александър Вангелов.

Тебого: Само за една година – три световни рекорда в спринта на 100 м

На световното първенство за юноши в Кали (Колумбия) едва ли са били много познавачите, които НЕ БИХА предрекли победата на 100 м на Лециле Тебого (Ботсвана). Той вече беше поставил два световни рекорда при юношите, а в предходната 2021-ва на планетарни шампионат в Найроби вече бе грабнал (за първи път) шампионската титла в най-късия спринт…

Роден на 07 юни 2003 г., Лециле Тебого, още на 16 години впечатлява с обещаващите 10.68 сек. на 100 м и 21.12 на 200 м през 2019-а. В началото на следващата 2020 година прогресът му е очевиден и безспорен – 100 м 10.49 и 200 м 20.71. Тези резултати са постигнати през март, но възникналата истерия около КОВИД пандемията спира всякакви състезания в родината му Ботсвана и отлага амбициите на Лециле….

Още в началото на 2021 година обаче Тебого смайва специалистите с постиженията си – 10.14 сек. на 100 м и 20.32 на 200 м. Този бум в ръста на резулатите си Лециле държи най-вече на факта, че той започва да тренира при вездесъщия ямайски треньор Глен Милс (треньорът на Юсейн Болт). За отложеното от 2020 г. световно първенство (насрочено за август 2021 г.) Тебого пристига с оправдано самочувствие. Още в серията той бележи 10.11 сек. (отново юношески рекорд на Ботсвана), а на финала с 10.19 сек от седма пътека е безапелационен шампион, на девет стотни пред „сребърния” Ричардсън (РЮА). Три дни по-късно Лециле застава от шеста пътека на финала на 200 м (след като на полуфинала вече си е направил лично – 20.31).Но в трета пътека ще бяга мощният и мускулест нигериец Удоди Онвузурике. Макар да „минава” много добре виража, Тебого е застигнат на правата от Онвузурике и, и макар да се съпротивлява, буквално до последните петнадесет метра, Тебого завършва втори (20.38), на седем стотни след нигериеца….. „Възхищавам се от постиженията на моите предшественици от родината миАйзък Макуала (екс-рекордьор на Африка на 400 м 43.72), Найджъл Еймъс (Сребърен медалист на 800 м 1:41.73 от Олимпиадата 2012)), Карабо Сибанда (44.25 на 400 м и шести на Олимпиадата 2016). Следвайки техния пример, се запалих от малък по леката атлетика. Но решихме с Глен Милс да сменим посоката и преминах към класическия спринт!

2022-ра започва още по-ударно за Тебого. Още през февруари в столицата на Ботсвана Габороне изключителният талант засича уредбата на 10.08 сек. Преди това, в края на януари, той „опитва” и 400-те метра – 46.09 сек.! На 30 април, пак в Габороне, Тебого за пръв път в живота си „слиза” под 10-е секунди на 100 м – 9.96 секунди (световен рекорд за юноши). С Глен Милс двамата решават да рискуват и се отправят към световното първенство за мъже в Юджийн, където Лециле да срещне в пряк сблъсък „батковците”. Още в серията си Тебого стряска конкуренцията – 9.94 сек. (отново световен рекорд за юноши!). Е, на полуфинала липсата на рутина си казва думата и Лециле отпада  – седми с 10.17 сек.

За второто си световно първенство за юноши Тебого няма никакви притеснения. И го доказва логично и категорично на пистата в Кали (Колумбия). На финала на 100 м му се пада средният четвърти коридор. Всички по трибуните (и пред телевизионните екрани) се възхищават на красивото му и леко бягане и невероятната (за един юноша) скорост. Световният рекорд (9.91 сек. при попътен вятър +0.8) не изненадва никого! Вторият след него – ямаецът Нкрумие финишира на повече от една десета отзад – 10.12 сек. За Тебого естествено „апетитът идва с яденето” – още на следващия предиобяд той стартира и в сериите на 200 м. И не само стартира, но във втората (от общо седем) серия „слиза” под 20-те секунди – 19.99!!!! И то с поразителна лекота и свежест, сякаш не е бягал преди това три пъти 100-те метра…. Полуфиналът му е по-спокоен – 20.23 сек. На финала на Лециле се пада четвъртата пътека, а вдясно и пред него в пета е здравият и плещест натурализиран израелец от нигерийски произход Блесинг Африфа. Тебого преминава блестящо завоя и излиза пръв на правата. Но Африфа е само на половин метър зад него. Блесинг гони упорито Лециле и 30-ина метра преди финала вече почти се е изравнил с него. Двамата се хвърлят стремглаво към финалната линия. Дали ги разделя нещо? Всички тръпнат в очакване, но едно е сигурно – операторите от SEIKO ще си свършат работата. Предимството в края на краищата е за чернокожия Африфа, само за някакви си….. шест хилядни (19.954 срещи 19.960 за Тебого). И двамата подобряват рекорда на шампионатите (на Тебого от серията!). Но Лециле е безутешен – да загубиш титлата за някакви си нищожни шест хилядни!…..

Мнозина бързат да ме сравняват със самия Юсейн Болт. Съвсем рано е да се прогнозира дали ще го настигна по рекорди и победи. Все пак аз имам свое собствено място в атлетиката и ще вървя (здраве да е!) по мой личен път към рекордите!”

Лециле Тебого е вторият атлет в историята на световните първенства за юноши, който печели златни медали на 100 м от два поредни шампионата  (преди него ямаецът Декстър Лий го е сторил през 2008 и 2010 г.). А в Кали само той и французинът Ерван Конате (скок дължина) дублираха победите си при юношите от предното световно в Найроби.

Настоящата 2023-а за Лециле Тебого започна със … старт на 400 м – 46.21 сек. Как ще продължи, ще разберем още в идните седмици и месеци и по-нататък – на световното първенство в Будапеща.

АЛЕКСАНДЪР ВАНГЕЛОВ

Share Button