От новия брой: Пламена Чакърова

Пловдивчанката Пламена Чакърова завоюва бронзов медал на скок дължина на европейското първенство за юноши и девойки под 18 години в Йерусалим, Израел през 2022-а година. Това класиране й запази място и на корицата на списание „Атлетика“ и материал с повече информация за атлетката от „Ботев“.

Пламена е силна в спринта, препятствията и скока на дължина. 17-годишната пловдивчанка започва да тренира при една от най-добрите атлетки в хоризонталните скокове за всички времена – Ива Пранджева, а талантът си развива при специалиста Стойко Цонов. Чакърова поставя национален рекорд на 60 м с препятствия в зала за девойки под 18 години с 8.69 в началото на 2022, а завършва състезателната година с бронзов медал в скока на дължина от европейско първенство за девойки под 18 години в Йерусалим, Израел и участие на световното първенство за юноши и девойки под 20 години в Кали, Колумбия.

Пламена има още две години в тази възрастова група и иска още успехи в атлетиката. Какво сподели тя пред списание „Атлетика“ за вчера, днес и утре?

Занимавам се с атлетика от 2011-а, когато на шест години започнах да тренирам при Ива Пранджева.“ – припомня началото в спорта Пламена. „С Ивчето изкарах 10 години и от лятото на 2021-а влезох в групата на Стойко Цонов. Тренировките при Ива бяха по-леки, а при Стойко започнахме по-тежки тренировки с голям акцент върху техниката.

Пламена бяга на 100 м с препятствия в Йерусалим

Чакърова успява във всички дисциплини, с които се захване. През 2018-а година Пламена взима бронзов медал от националния шампионат на трибой в зала за момичета под 14 години като постига най-силния резултат на скок дължина – 4.78 от всички завършили 169 участнички. През лятото е една от най-силните препятственички в четирибоя с 10.10 на 60 м хърдели. На следващата 2019-а година във финала на скок дължина за момичетата под 16 години в зала три пловдивски Пламени влизат в челната шестица: Пламена Миткова – 5.23 (1-а), Пламена Тосева – 5.21 (3-а) и Пламена Чакърова – 5.01 (6-а). Тя е шеста и на 60 м с препятствия, а през лятото вече е бронзова медалистка на 100 м хърдели и печели първите си национални титли на 60 м и 100 м с препятствия, и на скок дължина през 2020-а. Двете дисциплини вървят ръка за ръка, а Пламена обяснява, коя от тях предпочита:

С Ива Пранджева в Йерусалим

„Може би, скока на дължина вече ми е любима дисциплина, тъй като на нея взех медал от европейското първенство, но препятствията също си ги обичам. Надявам се да покрия норматива и за двете дисциплини за европейското първенство и да участвам на двете. Засега подготовката върви добре и в двете дисциплини.

През 2022-а само на 17 години Чакърова взе медал от европейско първенство за юноши и девойки под 18 години, класира се и участва на световно първенство за юноши и девойки под 20 години.

Европейското първенство пак е в Йерусалим, а специфичното там е, че е много топло през деня и хладно сутрин и вечер.“ – разказва Пламена за двете големи състезания. – „Квалификациите и финалът на скок дължина през 2022-а бяха много рано. И двата пъти не можах да спя от вълнение през нощта. Сега съм по-подготвена за тази програмата, но тогава беше необичайно за мен. В Йерусалим участвах и на два старта на 100 м с препятствия. За тази година вече ще съм на позната територия и вече в по-силна конкуренция се надявам да се кача пак на почетната стълбичка. Плановете ни са поне за 6.40 и дори 6.50, за да реализираме високо класиране.

Световното в Колумбия беше много далеч и дългият път ми повлия много зле. Затова там не успях да покажа най-доброто и не се класирах за финал.“

Как разпуска Пламена от тежките тренировки?

Почивам си по два начина. Когато съм много изморена съм в вкъщи и гледам филми и сериали. Обичам да слушам музика. Понякога излизам с приятели. Това са съотборниците ми от групата на Ива, с които учим заедно. Ходим в центъра на Пловдив, на кино или на шопинг и е много забавно. С Алекс (Александра Начева) гледаме да се забавляваме и на тренировка. Не може да бъдем само сериозни. А така и тренировката така минава по-лесно.“

Плановете на Пламена за бъдещето са:

„Годинаа 2023-а е много важна. Според нея ще зависи и плана за следващата 2024-а. Тогава завършвам и училище. След това е решаващо къде ще ме заведе професионалния спорт, защото много трудно се комбинира с учене в университет. В момента ми е много добре със Стойко Цонов и не мога да уча в друг град освен Пловдив, за да можем да работим заедно.“

Стартовете на Пламена в Йерусалим 2022:

4 юли

 100 м с препятствия – серии          13.89 (2.6) – 4-о място

5 юли

100 м с препятствия – полуфинал  13.70 (2.1) –  5-о място

6 юли

скок дължинна – квалификации    6.19 (1.6)

7 юли

скок дължина – финал         6.24 (-0.7) – бронзов медал

Как протече финалното състезание за Пламена в Йерусалим?

В четвъртия ден от състезанието – 7 юли финалът на скок дължина девойки започна в 9.15 часа.

Чакърова записа личен рекорд още в първия си опит – 6.24 (-0.7). Същият метраж постигна в първия си скок Айла Халберг (Шв), а Лаура Мартинес (Исп) също скочи 6.24 във втори опит. Така в един момент на състезанието начело бяха три атлетки с резултат 6.24 – Чакърова, Халберг и Мартинес. Шведката Халберг направи шампионски опит от 6.39 във втория си скок, а Брина Ликар (Слвн) излезе на второ място с 6.30 в петия кръг.

Чакърова направи три поредни фаула, а в пети и шести опит регистрира съответно 6.08 и 6.07. Мартинес скочи 6.11 в петия си скок, но с очевиден фаул, а опитът бе измерен и признат от съдиите на сектора, което изпрати българката на четвърта позиция.

След протест на българската делегация опитът на Мартинес бе признат за фаул, а Чакърова зае твърдо третата позиция. Последва контра протест на испанската делегация и Жури д‘Апел взе соломоновското решение да се даде втори бронзов медал на Лаура Мартинес. Пета остана вицешампионката на троен скок Теодора Боберич (Сър), която записа 6.19, а шеста е Юлия Адамчик (Пол) – 6.18.

Повече четете в новия брой на списание „Атлетика“!

Share Button