Почина Дик Фосбъри – човекът, предизвикал революция в скока на височина

На 12 март на 76-годишна възраст отлетя към небето олимпийският шампион в скока на височина от Мексико 68 Дик Фосбъри.

Името му винаги ще се свързва със стила в скока височина, който той измисли и който използват днес почти всички лекоатлети – „фосбъри флоп“.

Няма друг човек в леката атлетика, а може би и в другите спортове, предизвикал такава революция.

Роден е на 6 март 1947 година в Портланд, САЩ. Започва да тренира лека атлетика, когато е на 11 години. По това време популярни в света са два стила на преодоляване на летвата в скока на височина: ножичен и коремно-претъркалящ. И Дик скача като всички останали. В един момент обаче младият лекоатлет се усъмнява в ефективността на тези техники и започва да търси нова. Треньори и състезатели се опитват да го разубедят с думите, че всичко вече е открито, че по-умните са го измислили. Но младокът не се отказва и постепенно, ден след ден, усъвършенства своята революционна техника. На 16 години тя вече е факт, а Дик започва да я използва на състезания, не обръщайки внимание на насмешките. До този момент всички скачат напред, с лице към летвата. А този юноша скача назад, с гръб към летвата, поставяйки по този начин под съмнение традициите и методите на шампионите. Вестниците също са безжалостни към новия стил, а журналистите се надпреварват в остроумие. Самият Дик с ирония нарича стила си „фосбъри флоп“, като „флоп“ на английски означава „цопване“, „пльосване“. Но ето, че амбициозният американец постепенно подобрява резултатите си, а през 1968 година печели студентската титла на САЩ. По-късно през юни е пръв и на олимпийските квалификации на своята страна.

Дик Фосбъри печели златен медал на олимпийските игри в Мексико 68 и той остава единственият в кариерата му. На Игрите той преодолява 2.24 м, което тогава е олимпийски рекорд. Прави опити да подобри тогавашния световен рекорд на руснака Валери Брумел (2.28 м), но не успява. По-важното е, че дава на света нов, много по-перспективен стил на скачане. Още на следващите олимпийски игри 28 от общо 40 участници в скока на височина използват „фосбъри флоп“. А днес той се практикува от почти всички състезатели в дисциплината.

Самият Дик Фосбъри малко след олимпийските игри в Мексико 68 се отказва от активна състезателна дейност и се концентрира върху образованието си. През 1972 година се дипломира в държавния университет в Орегон като инженер. Цял живот работи по специалността си. Той бе член и на клуба „Шампиони за мир“, в който влизат известни спортисти, ангажирани да служат на мира в света чрез спорта. Заедно с други олимпийци бе основател на „Уърлд фит“, организация с нестопанска цел, която насърчава младежки спортни програми и интереса към олимпийските идеали.

Дик Фосбъри почина на 12 март 2023 след рецидив на рак, с който той се бореше от 2008 година.

Share Button