От новия брой: Васил Русенов

Васил Русенов завоюва бронзов медал на троен скок на европейското първенство за юноши и девойки под 18 години в Йерусалим, Израел през 2022-а година. Това му отреди място и на корицата на списание „Атлетика“ и материал в изданието за българска и световна атлетика.

Финалът на дисциплината в Йерусалим бе вълнуващ, а българската радост двойна, тъй като шампион стана Лъчезар Вълчев. Така Васил се качи на почетната стълбичка, взе бронзовото отличие, чу българския химн и две български знамена показаха, коя страна е номер едно в тази дисциплина. В свешения за няколко религии град пловдивчанинът направи страхотно състезание, където за първи път преодоля границата от 15 метра за успеха.

Треньор на Васил е баща му Ивайло Русенов – Атлет на България за 2003-а и сребърен медалист от световно първенство за юноши през 1998-а., днес един от най-големите треньори на скокове.

Ивайло водеше състезанието на сина си, а след достигането на финала със сълзи на очи каза: „Доживях и това да видя сина ми с медал от голямо състезание.

Месец по-късно Ивайло надмина собственото си постижение при юношите, след като неговата възпитаничка Пламена Миткова стана световна шампионка на скок дължина за девойки в Кали, Колумбия.

Васил наблюдава състезанието в Кали по интернет и се радва на триумфа на съотборничката си и баща си, но и плановете му са за следващи успехи в атлетиката. Ето какво сподели Русенов-младши за досегашния си спортен опит, любимите занимания и плановете пред списание „Атлетика“:

Започнах да се занимавам с футбол, когато бяха на 9 години в частна школа, а след това в „Локомотив“ – Пловдив. Този спорт практикувах до 2019-а г. След един мач в провинцията с баща ми се бяхме отчаяли и решихме да спра. Решението беше внезапно, но веднага започнах с атлетиката и вече три години тренирам при него. Първата година пробвах с многобой и така си избрах хоризонталните скокове.“

През февруари 2019-а година Васил се класира 13-и на петобой при момчетата под 16 години като постига 8.40 на 60 м, 5.09 на скок дължина, 7.20 на гюле, 1.39 на скок височина и 2:48.61 на 800 м. В същото състезание бъдещият европейски шампион на троен скок Лъчезар Вълчев започва със 7.87 на 60 м, но се отказва от другите дисциплини, а Божидар Саръбоюков (който ще стане вицешампион на света на скок височина за юноши през 2022) е пети.

Любимите ми дисциплини са хоризонталните скокове.“ – разказва Русенов за атлетиката. – „След като пробвах многобоя скока на височина също ми беше много интересен, но съм много нисък за тази дисцилина. И ето, че в тройния скок нещата се получиха.“

Какви са другите интереси, на 17 годишният Васил, който е роден през 2005-а година на рожденната дата на най-известна съвременна атлетка – Ивет Лалова – 18 май.

Имам хоби към колите. Обичам да излизам с чичо ми Атанас (бивш национал в скока на дължина б.а.) да караме по магистралата. Любимата марка ми е „Порше“. Вече спестявам пари, за да си купя кола. Другите ми обичайни занимания, когато си почивам е да излизам с приятели.“

Васил отново се връща към медала в Йеруслим:

С баща ми очаквахме добър резултат на европейското първенство, но много се изненадах като станах трети. Чувството беше уникално, а това, че Лъчо стана шампион и бяхме двамата, допълни емоцията още повече. Когато чухме химна, това беше уникално. Когато видях баща ми да плаче, още повече се зарадвах. В хотела чух и майка ми, а тя също плачеше.“

Тренировъчната група на Васил е голяма и задружна, а всички са част от атлетическия клуб на „Локомотив“ – Пловдив.

Групата ни е страхотна.“ – казва за колегите си в тренировките скачачът. – „Всички сме задружни и се подкрепяме. Най-хубавото е, че сме много деца и си помагаме на тренировките. Нахъсваме се, надъхваме се, наскачаме се, надбягваме се, състезаваме се един срещу друг. Затова, може би, и постигаме тези хубави резултати. А извън тренировките винаги сме заедно също.

Целите за 2023-а година:

Основната ни цел е отново да се завърнем в Йерусалим, където е европейското първенство за юноши и девойки под 20 години. И отново на същия сектор да постигнем успех. Да повторим и мястото на почетната стълбичка, и отново да има личен резултат. Конкуренцията ще бъде по-голяма. Скокът на дължина също не го оставям назад. Там също се готвя сериозно.“

Засега личните рекорди на Васил Русенов са 15.18 на троен скок и 6.95 на скок дължина. Амбициите, мотивацията и средата, в която живее младия атлет са предпоставка всичките му планове да се сбъднат. През 2024-а година той и Лъчезар Вълчев все още ще бъдат в юношеска възраст. Тогава, веднага след олимпийските игри в Париж, следва световното първенство за юноши и девойки под 20 години в Лима, Перу. Дано амбициите на младите таланти да ги отведат дотам.

Топ 6 на финала на троен скок юноши в Йерусалим, Израел – европейско първенство за юноши и девойки под 18 години:

  1. ЛЪЧЕЗАР ВЪЛЧЕВ (БЪЛ) 15.76
  2. Николо Канавале (Ит)         15.45
  3. ВАСИЛ РУСЕНОВ (БЪЛ)             15.18
  4. Арда Умунч (Тур)                 15.12
  5. Джорджос Крепсиос (Гър)   14.97
  6. Апостолис Григориу (Гър)  14.85

Повече в новия брой на списание „Атлетика“!

Share Button