Run Bulgaria: Милица Мирчева и Мартин Проданов са най-силните бегачи в България за 2022-а

Движението „Рън България“ обяви традиционно най-добрите атлети в бяганията на средни и дълги разстояния на церемония в Бизнес парк – София на 10 март.

Милица Мирчева и Мартин Проданов спечелиха призовете в двата пола и бяха наградени от Иво Тодоров – маркетингов директор на „Спорт Депо“ – основен партньор на „Рън България“ и Антон Бонов от Българска федерация лека атлетика. Освен призовете от БФЛА и „Спорт Депо“ най-добрите бегачи бяха наградени и от няколко от организаторите на веригата „Рън България“.

Милица Мирчева подобри националния рекорд на маратон през 2022-а година с постижение 2:29:23 и бе единствената българска участничка на световното първенство в Орегон, САЩ, където се класира 15-а на класическата дистанция от 42.195 км. Мирчева записа участие и на европейското първенство по оф-руод (планинско бягане) и зае призовото седмо място. 28-годишната атлетка, родена в Добрич и представляваша клуб „Атлет“ – Мездра, спечели и полумаратоните на Пловдив, Стара Загора и Кюстендил, както и няколко старта от веригата „Рън България“.

Наградата на Мартин Проданов, който е студент в Мисури, САЩ получи майка му Екатерина Дафовска – олимпийска шампионка в биатлона от Нагано 1998.

През 2022-а Мартин стартира само в САЩ, но стана първия българин с постижение под 4 минути на 1 миля (1609 м). И двете бягания на Проданов под 4 минути бяха в зала, а рекордът му 3:57.65 е най-силният резултат на български атлет за 2022-а година по сравнителната таблица на Спириев.  Само на 23 години Мартин подобри и 41-годишния национален рекорд на Евгени Игнатов на 1500 м на открито с 3:39.34.

Снимки: Десислава Комарова и списание „Атлетика“

Share Button