Истанбул 2023: Норвегия взе четвъртия си златен медал от първенството в овчарския скок и оглави класирането по медали

В отсъствието на европейския, световен и олимпийски шампион на овчарски скок Арманд „Мондо“ Дуплантис (Швеция) дисциплината овчарски скок за мъже бе отворена за нови шампиони.

В една от последните дисциплини на 37-ото европейско първенство в зала Сондре Гутерморсен (Норвегия) спечели важна титла за страната си с 5.80 от първи опит.

Толкова имаха и неговите подгласници (също от първи опит) Емануил Каралис (Гърция) и Пьотър Лисек (Полша), но с по един фаул на по-ниските височини разделиха второто място.

Торбен Блеч (Германия) също преодоля 5.80 в първия си скок, но имаше два фаула и завърши на четвърто място.

Златото на Гутерморсен бе важно, защото заедно с титлите на Якоб Ингебригтцен (1500 м и 3000 м) и Карстен Вархолм (400 м) Норвегия оглави класиарнето по медали.

Само скандинавската държава има 4 титли и 1 сребро, а Нидерландия е втора по медали с 3 златни, 3 сребърени и 1 бронзов пред Великобритания (3-1-2).

21 държави имаха медалисти в Истанбул, а Италия е първа в таблицата по класирания до осмо място, където България е на 27-о място от 33 държави спечелили точки благодарение на четвъртата позиция на Божидар Саръбоюков в скока на дължина.

Двукратната олимпийска шампионка на седмобой Нафисату Тиам пък подобри световния рекорд на петобой в зала на 3 март в Истанбул, което бе най-силното постижение на шампионата.

Share Button