Истанбул 2023: Божидар Саръбоюков остана на 3 сантиметра от бронзовия медал

Божидар Саръбоюков се представи отлично при дебюта си при мъжете на международната сцена и остана четвърти на финала на скок дължина на европейското първенство в Истанбул на 5 март с личен рекорд – 7.97.

18-годишният Саръбоюков, който бе най-малкият участник в тази надпревара, показа самочувствие и подобри националния си рекорд за юноши в зала с 1 сантиметър, но остана на три сантиметра от. бронзовия медал.

Атлетът от Харманли започна със 7.76 и 7.68 в първите два опита и след това започна да навлиза по-агресивно към дъската за отскачане и регистрира три неуспешни опита. Последният скок на Божидар беше редовен и с личен рекорд – 7.97 – само на 3 сантиметра от заветните 8 метра, които щяха да му донесат място на почетната стълбичка.

Поредно злато от голям шампионат взе олимпийският и европейски шампион на открито, и световен шампион в зала Милтиадис Тентоглу (Гърция), който още в първия опит се приеземи на 8.30 и завърши в шестия с 8.29. Тобиас Монтлер (Швеция) изравни личния си си рекорд за сеозна с 8.19 за среброто.

Битката за бронза бе отворена и няколко атлети заемаха това място в хода на състезанието, като румънецът Габриел Битан спечели отличието с 8.00.

На пета позиция бе Радек Юшка (Чехия), който записа 7.94, а двукратният световен шампион за юноши Ерван Конате (Франция) бе седми със 7.65.

Снимки: Ивайло Дончев

Share Button