Истанбул 2023: Божидар Саръбоюков: Дадох всичко от себе си в това състезание

Четвърто място с национален рекорд за юноши на скок дължина в зала бе активът на Божидар Саръбоюков на европейското първенство в Истанбул, Турция на 5 март 2023-а.

През 2022-а година Божидар записа финал на скок дължина и 11-о място на световното първенство за юноши и девойки под 20 години в Кали, Колумбия. Там той се окичи и със сребърен медал на скок височина. Високият 203 сантиметра юноша се утвърди като един от най-силните скачачи в Европа с четвъртото си място при дебюта си на еврошампионат при мъжете.

Юношата бе подкрепян от десетки българи и сестра си Ирен в Истанабул.

Как се чувства и какви са плановете му с треньора Димитър Карамфилов Божидар сподели веднага след състезанието пред българските медии в зала „Атакьой арена“:

Дадох всичко от себе си в това състезание. Не мога да кажа, че съм разочарован, но знам, че мога да покажа още много и ще го покажа в бъдеще. Направих два хубави опита, над 8 метра според мен, но с малки фаулчета. Смятам, че ако съм здрав и всичко е наред, лятото мога да се приземя над 8 метра. Радвам се, че в залата имаше много българи, които ме подкрепяха. Положителното в тава състезание за мен беше, че вече се състезавам наравно с мъжете. Отрицателното е, че четвъртото място е най-лошо, защото си близо до медалите, но извън почетната стълбичка.

Другата ми дисциплина – скока на височина, която ми донесе сребърен медал от световното първенство за юноши в Кали през 2022-а, засега съм я оставил, но никога не се знае.

Share Button