Истанбул 2023: Тихомир Иванов не влезе на финала на европейско първенство

Един от най-силните български атлети в последните години Тихомир Иванов не постигна целта си в квалификациите на скок височина на 3 март и не успя да продължи към финала.

Иванов преодоля от първи опит 2.08 и 2.14, но се затрудни на 2.19, височина, която се оказа невъзможна за него този ден. Осем атлети прескочиха летвата на 2.19 и се класираха за решителното състезание без да се наложи да се състезават на 2.23 и 2.26.

Така Тихомир, който има участия на две олимпийски игри и финали на всички големи състезания, се оказа на девета позиция в Истанбул, но извън финала. Атлет номер едно на България за 2017-а заяви в емоционално интервю за sportal.bg веднага след финала:

Няма как да съм доволен. Идвам тук за 2.23 м, а не мога да скоча 2.19 м. Ако това е дъното, което съм закопал, дано да започна да излизам скоро от него, защото първо, че аз не съм доволен, а второ и всички, които седят зад мен едва ли са много щастливи да ме виждат така. Аз също не съм щастлив. Не съм загърбил целия си живот в България с идеята да скачам по 2.20 м, но за съжаление това се случва в момента”,

Нямам обяснение. Говорихме с треньора (б.а. Георги Помашки) – направих три състезания с по 2.20 м и след това продължих да правя опити на по-горни височини. Днес започнах добре скоковете – и на загряването, и след това. Изключително съм разочарован, понасям си последствията. Това си е изцяло моя отговорност. Наистина, ако това е дупката, която съм закопал, време е да изляза от нея и ще направя всичко възможно.

Преди Олимпиадата, когато се контузих, оттам тръгнаха много кофти нещата – там някъде ми се изгуби усета за скока и просто ми е трудно да се върна към този ритъм на скачане. Според мен това ме връща толкова много назад. От мен вече се очаква да влизам на финал едва ли не с лекота, а аз правя точно обратното – губя финали като някакъв 18-годишен тийнейджър. Евала на Божидар за това, което направи днес. Трябва да намеря онзи Тихомир, който беше преди това, което се случва в момента, защото съм изключително разочарован. Нито мога да обвиня себе си, нито треньора си, нито това, че съм си сменил треньора. Много негативни неща се натрупват, но истината е, че аз трябва да намеря себе си отново.

Снимки: Ивайло Дончев

Share Button