Истанбул 2023: Божидар Саръбоюков достигна до финал на европейското първенство

Божидар Саръбоюков се класира за финала на скок дължина на европейското първенство в зала в Истанбул, Турция. 18-годишният атлет от Харманли скочи 7.89 в квалификациите на дисциплината сутринта на националния празник на България – 3 март.

Саръбоюков започна квалификацията с неупешен опит и се приземи на 7.67 във втория опит. Възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов сътвори най-силния си скок в третото си излизане в сектора със 7.89 само на 7 сантиметра от националния му рекорд за юноши 7.96.

Квалификационната норма за директно влизане на финал беше 7.95 и бе покрита от Тобиас Монтлер (Швеция) – 8.14, олимпийския и европейски шампион Милтиадис Тентоглу (Гърция) – 8.03, Габриел Битан (Румъния) – 8.03 и Джейми Гуера (Испания) – 7.99. Световният шампион за юноши Ерван Конате (Франция) също бе пред Божидар със 7.93 и пето място в квалификацията.

През 2022-а година Саръбоюков също бе финалист на скок дължина на световното първенство за юноши под 20 години и спечели сребърен медал във финала на скок височина на същото първенство.

Финалът на скок дължина в Истанбул ще бъде на 5 март (неделя) в 9.12 часа българско време.

Снимки: Ивайло Дончев

Share Button