Истанбул 2023: Добромир Карамаринов и звезди на европейската атлетика дадоха пресконференция преди европейското

Европейското първенство в Истанбул, Турция ще се проведе от 2 до 5 март 2023 година, а часове преди старта на състезанието бе организирана пресконфренция, която се проведе на новата писта на „Атакьой арена“.

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов откри пресконференцията и заяви, че чрез това състезание Турция ще покаже на света, че животът в страната се нормализира след опустошителните земетресения в началото на месеца в южната част на страната, които взеха над 50 000 хиляди жертви. Европейската атлетика инициира и кампания за набиране на средства за пострадалите, а конкретно на всеки един продаден билет за състезанието 1 евро ще отиват директно за тази кампания.

Карамаринов каза още, че за еврошампионата са заявени близо 600 атлети от 47 национални федерации.

След Карамаринов на трибуната излезнаха президентът на турската атлетическа федерация Фатих Чинтимар, който е и съпрезидент на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) и представители на местния организационен комитет, турската държава и общината на Истанбул.

Атлетката на Европа за 2022-а година Фемке Бол (Нидерландия), която преди дни подобри световния рекорд на 400 м в зала, и световният шампион и рекордьор на десетобой Кевин Майер (Франция) също бяха част от пресконференцията.

В стартовите списъци фигурират имената на 7 олимпийски шампиони от Токио, както и 18 индивидуални златни медалисти от Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен 2022 г.

Кевин Майер пише послание за турските жертви на земетресението от началото на февруари, което отне живота на десетки хиляди турци

Седемте олимпийски шампиони, които ще се състезават в зала „Атакьой арена“ са:

Ламонт Марсел Джейкъбс (60 метра);

Карстен Вархолм (400 метра);

Якоб Ингебригтсен (1500/3000 метра);

Милтиадис Тентоглу (скок дължина) и

 Педро Пичардо (троен скок) при мъжете, кактои

 Малайка Михамбо (скок дължина)

и Нафисату Тиам (петобой) при жените.

Добромир Карамаринов с талисмана на европейското първенство

В европейския шампионат ще се включат и петима български атлети: световните шампионки за девойки – Пламена Миткова (скок дължина) и Александра Начева (троен скок), световният университетски шампион и участник на две олимпийски игри  Тихомир Иванов (скок височина), както и по-младите ни атлети в хоризонталните скокове Божидар Саръбоюков (скок дължина) и Георги Начев (троен скок).

Снимки: Ивайло Дончев

Share Button