Истанбул 2023: Георги Начев е 14-и на еврошампионата в зала с 15.92 (обновена)

Европейското първенство в Истанбул, Турция се провежда в Истанбул, Турция от 2 до 5 март 2023 година.

Първото българско участие в състезанието бе на Георги Начев в квалификациите на троен скок при мъжете.

23-годишният българин записа фаул в първия си опит и 15.81 във втория.

Третият скок на Начев бе най-силен, но измерването се забави с повече от 10 минути, а накрая на таблото се появи резултат 15.55, с което той зае 15-а позиция. След протест му бе даден допълнителен опит, с който той постигна 15.92 и с зае 14-о място в крайното класиране.

Олимпийският и световен шампион Педро Пичардо постави национален рекорд на Португалия в зала със 17.48, а никой друг не успя да покрие квалификационната норма за финала 16.70. Батухан Чакър (Турция) оформи осмицата за финала с резултат 16.20.  

Георги Начев, който е студент в САЩ, имаше само едно състезание преди европейското първенство на 25 февруари, където записа 15.83. Той влиза в състезателен ритъм след контузия и 10 дневна изолация след положителен Ковид тест.

Знаех, че не съм готов на 100 процента за това състезание, но исках да участвам, за да набирам опит.“ – заявки след квалификацията Начев“ – „Обстановката на това състезание е чудесна и ме мотивира за по-силни резултати. Имах контузия през есента, после изкарах Ковид и успях да тренирам пълноценно само две седмици. Плановете с треньора ми Илиян Чамов са да участвам на състезанията от сезона в САЩ, които тепърва предстоят. След това целта ми е участие на националния и балкански шампионат, защото те носят и добри точки за ренкинг листа на Световната атлетика. Добри класирания и резултати на тези състезания могат да ми донесат и квота за световното първенство в Будапеща, Унгария през лятото.“

Снимки: Ивайло Дончев

Share Button