България ще бъде с пет атлети на европейското първенство в Истанбул

Европейското първенство в зала ще се състои от 2 до 5 март в Истанбул, Турция, а българският отбор ще бъде от петима атлети.

Две световни шампионки за девойки, вицешампион на света при юношите, финалист на олимпийски игри и световен университетски шампион, национал с учатие във всички възрастови групи на еврошампионати – това са част от визитките на петорката.

Атлет номер едно на България за 2022-а година Пламена Миткова спечели световната титла на скок дължина при девойките през миналата година, а в Истанбул ще направи дебют в първото си голямо състезание при жените.

Александра Начева

Световната шампионка на троен скок при девойките от 2018-а Александра Начева вече е участвала на големи първенства при жените. Начева лекуваше контузии и се завръща към състезателен ритъм, а през август 2022-а влезе на финала на еврошампионата в Мюнхен.

Тихомир Иванов е бе финалист на олимпийски игри на скок височина през 2016-а и стана световен студентски шампион през 2019-а. Иванов бе осми на европейското първенство на открито в Мюнхен 2022.

Божидар Саръбоюков завоюва сребърен медал на скок височина на световното първенство за юноши и девойки, но в Истанбул ще участва на скок дължина след като доведе националния рекорд за юноши в зла до 7.96.

За еврошампионата от САЩ пристига Георги Начев, който е участвал на троен скок в европейски първенства при юношите под 18 години (2016), юношите под 20 години (2017), младежите под 23 години (2021) и мъжете (2022). Във всички тези шампионати той влиза на финал, а сама в Мюнхен 2022 не успя да участва в решителното състезание.

Георги Начев

Ето и пълния състав на България за Истанбул:

МЪЖЕ:

ТИХОМИР ИВАНОВ – СКОК ВИСОЧИНА

БОЖИДАР САРЪБОЮКОВ – СКОК ДЪЛЖИНА

ГЕОРГИ НАЧЕВ – ТРОЕН СКОК

ЖЕНИ:

ПЛАМЕНА МИТКОВА – СКОК ДЪЛЖИНА

АЛЕКСАНДРА НАЧЕВА – ТРОЕН СКОК

Share Button