Ламонт Джейкъбс записа загуба на шампионата на Италия

Олимпийският и европейски шампион на 100 м и световен на 60 м Ламонт Марсел Джейкъбс загуби първенството на Италия в зала на 19 февруари в Анкона.

Джейкъбс бе надбяган във финала от 23-годишният Самуеле Чекарели с 6.55 срещу 6.54.

Чекарели, който е студент по право, сподели след победата: „Няма думи да опиша емоциите си, когато спечелих първата си национална титла, и то на финала срещу олимпийския шампион. Това е нещо, което не може да се опише и наистина не го очаквах. Знаех, че съм в добра форма, което се видя в бяганията преди първенството. Но идеята да се състезавам и да победя шампион от такъв калибър бе немислима за мен. Резултатът ми се получи след много търпение и лишения. Атлетиката не прави подаръци на никой. Аз просто съм едно обикновенно момче.“

Преди 2023-а година личният рекорд на Чекарели бе 6.72 от 2019-а. Личното му постижение на 100 м е 10.45 от 2021-а и със сигурност ще бъде коригирано това лято.

Джейкъбс, който е олимпийски шампион и на 4х100 м с отбора на Италия, каза след състезанието: „Просто искам да поздравя Самуеле Чекарели. Направи отлично бягане и заслужи победата. Казах му, че по пътя ни за европейското първенство в Истанбул ще ни бъде забавно. В тази форма той ще бъде на финал. Малко ме боли, защото загубих за първи път титла на Италия от колко години и аз не си спомням. Но никога не спирам да се усъвършенствам. Имам още неща да оправя в техниката си.

Една от конкурентките на атлет номер едно на България за  2022-а Пламена Миткова – Лариса Лапичино спечели титлата на Италия на скок дължина с 6.53.

Стефано Сотиле, който е конкурент на Тихомир Иванов, бе първи с 2.26 на скок височина.

Share Button