Европейската атлетика подкрепя Турция след земетресенията

Европейското първенство в зала в Истанбул, Турция ще започне в сянката на опустошителните земетресения в югоизточната част на страната, които отнеха десетки хиляди човешки животи в началото февруари 2023-а.

Състезанието е в „Атакьой арена“ от 2 до 5 март, а Европейската атлетика е съпричастна към трагедията на турския народ. Президентът на организацията Добромир Карамаринов отправи послание преди първенството, с което сложи начало на благотворителна кампания за набиране на средства за страната домакин:

На 6 февруари Турция бе ударена от опустошително земетресение.“ – казва Карамаринов в обръщението си. – „Организирането на състезание в този момент, не е приоритет. Обаче, въпреки огромната трагедия, Организационият комитет на Истанбул 2023 показа ангажираност и готовност да продължи с подготовката на събитието в това изключително трудно време.

Подготовката продължава, както е планирано и ние координираме всичко с Турската атлетическа федерация, Местния организационен комитет и местните власти, които ни съдействат с всичко необходимо.

Европейската атлетика застава зад решението на Местния организационен комитет да продължи с подготовката на състезанието и ще информира всички партньори за новините, които идва от правителството на Турция.

Този шампионат, обаче, няма да бъде като останалите.

Ние скърбим с нашите турски приятели и искаме да отдадем почит на тези които загубиха живота си и всички пострадали от земетресението като покажем уважение към Местния организационен комитет.

Европейската атлетика ще се съсредоточи върху безопасността на нашите атлети и на състезанието, и ще предложи помощ и подкрепа на турския народ.

Промоционалната прогмата и забавления за публиката ще бъдат сведени до минимум през тази година и няма да има реклама на състезанието в Турция.

Европейската атлетика ще дари по 1 евро за всеки закупен билет от 7 февруари.

Искаме да покажем любовта и съпричасността на атлетическата общност в Европа към хората от Турция и затова споделяйте видео, гласови или писменни послания с нас и нека покажем, че можем заедно да бъдем съпричастни към нещастието в тези трудни времена.

Може да изпращате посланията на social@european-athletics.org

Европейската атлетика включи и специална секция на сайта си за събиране на помощи за пострадалите от земетресенията.

Share Button