Световният шампион Тим Лобингер загуби битката с левкемията

Световният шампион в овчарския скок в зала от 2003 година Тим Лобингер е починал на 16 февруари на 50-годишна възраст.

Германецът дълго време водеше борба с левкемията, а в края на октомври миналата година лекарите му казаха, че краят е близо.

Лобингер беше един от най-добрите състезатели в овчарския скок за своето време. В дългогодишната си състезателна кариера той участва на четири олимпиади, седем световни шампионата на открито, шест планетарни форума в зала, четири европейски първенства на открито и осем континентална шампионата в зала.

Той беше член и на “Клуб 6 метра” в овчарския скок, като два пъти в кариерата си е преминавал над тази височина – през 1997 и 1999 г.

Роден през 1972 г., Лобингер прави своя международен дебют през 1990 г. на Световното първенство за юноши и девойки под 20 години в Пловдив. Той не успя да влезе във финала на този форум, но година по-късно е медалист на Европейското първенство за юноши през 1991 г.

Две години по-късно, когато все още е на 20, той прави своя дебют и на Световното първенство за мъже и жени през 1993 г. на домашна сцена в Щутгарт. Това е първата му поява при мъжете на голям форум от неговите 29 участия през годините.

След като преодоля 6.00 м за първи път през 1997 г., той спечели европейската титла в зала през 1998 г. Вторият му опит над 6.00 м е в Осло през 1999 г.

Той защити европейската си титла в зала през 2002 г. и заслужи европейски бронз на открито в Мюнхен няколко месеца по-късно. През 2003 г. Лобингер печели и световната титла в зала, а две години по-късно отново е бронзов европейски медалист под покрив.

След като се отказа от атлетиката, той работи като треньор по физическата подготовка на различни футболисти и клубове.

В началото на 2017 г. Лобингер беше диагностициран с агресивна форма на левкемия. Той започна химиотерапия и успя да се възстанови за известно време, но болестта се прояви отново през 2022 г.

Рая Иванова, sportal.bg

Share Button