Спортът загуби доктор Ангел Лозанов

Един от най-големите специалисти в спортната медицина д-р Ангел Лозанов загуби битката с коварна болест на 75 години на 10 февруари 2023-а.

Доктор Лозанов почина в Мюнхен, Германия, където се лекуваше, а хиляди негови пациенти изразиха скръбта си в социалните мрежи след обявяването на тъжната вест.

Ангел Лозанов е роден на 7 декември 1947-а година и е тясно свързан с българската лека атлетика. Като атлет Лозанов се състезава за столичния клуб „Спартак“ в бяганията на средни и дълги разстояния.

След като завършва Медицинския университет в София Лозанов почти половин век се отдава на спортната медицина и е най-търсения спортен доктор от атлетите ни и професионалисти от много други спортове.

Доктор Лозанов прави име в Сърбия, където също работи дълги години, а благодарение на английския си език специализира в САЩ, Япония, Германия, Русия, Холандия, Дания, Швеция, Финландия, Китай, Корея, Обединени Арабски Емирства и Катар.

Той бе дългогодишен лекар на националните отбори по лека атлетика, по фигурно пързаляне и шорттрек, биатлон,  както и на сръбския футболен отбор Партизан и националния отбор по шорттрек на Казахстан.

Лозанов впечатляваше с огромните си познания във всички спортове и практическите си умения по медицина.

През 2014 г. д-р Лозанов беше награден от Европейската атлетика за цялостен принос към развитието на спорта. В благодарствената си реч тогава той сподели:

Присъствал съм на световните рекорди на Йорданка Донкова и Стефка Костадинова. Бях на европейския рекорд в тройния скок на Христо Марков и му помогнах за последния опит, преди който той не можеше да завърши състезанието. В крайна сметка той се групира и направи един блестящ европейски рекорд. Бях и съпричастен с нещастието на Ивет Лалова. Година и половина се борихме да я върнем в българския спорт и благодарение на нейната упоритост тя успя да си върне европейската титла.

Доктор Лозанов имаше клиника за спортна медицина в квартал „Овча купел“, а съпругата му Мери Лозанова и двете му деца (син и дъщеря) също се посветиха на медицината и са също са уважавани специалисти, кито практикуват тази благородна професия и до момента.

Услугите на д-р Лозанов търсят дори холивдски звезди като Джейсън Стейтъм, който лично посещава клиниката му в „Овча купел“ след като се нуждае от медицинска консултация по време на снимки в София.

Д-р Лозанов присъства на десетки атлетически състезания от висок ранг, а последното му появяване бе на европейският шампионат в Мюнхен, Германия през август 2022-а.

Според данни от семейството му д-р Ангел Лозанов ще бъде кремиран в Германия.

Екипът на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com изказват съболезнования на близките, роднините и приятелите на д-р Лозанов!

Share Button