Христо Гергов на 80 години

Един от най-големите треньори в историята на българския спринт и препятствия Христо Гергов навърши 80 години на 23 януари 2023-а година.

Гергов запечатва името си в историята на българската атлетика първо като състезател на 400 м и 400 м с препятствия, а по-късно предава опита си в тези дисциплини на стотици класни атлети в България и Сърбия.

В периода 1966-1971 г. Христо печели шест титли на България на 400 м с препятствия и рекордьор на странагта с 51.8 от 1968-а година.

Гергов отива на треньорското поприще млад и става наставник на атлети като Янко Братанов, Валентин Атанасов, Гинка Загорчева, Пламен Кръстев, Нарцис Попов, Васко Недялков, Надежда Асенова, както и на Добромир Карамаринов – президент на БФЛА и Европейската атлетика.

Христо Гергов продължава успешната си кариера в Югославия, където тренира Слободан Бранкович, а щафетата на страна постига невижданите 2:59.95 за четвъртото място на световното първенство в Токио 1991.

Гергов с номер 82 води убедително на 400 м с препятствия

Повече информация за успехите и живота на Христо Гергов може да намерите в сайта на статистика Александър Вангелов – www.alexander-vangelov.com, а поднесената информацията там е с любезното съдействие на Пламен Кръстев.

Екипът на списание „Атлетика“ желае здраве и късмет на Христо Гергов!!!

Share Button