Балканският шампионат в зала се отменя

Балканският шампионат в зала, който трябваше да бъде в Истанбул, Турция на 11 февруари, няма да проведе.

Причините са силните земетресения, които разтърсиха югоизточната част на Турция и част от Сирия и доведоха до огромна трагедия с хиляди жерви и опустошителни разрушения в няколко населени места в двете страни.

Първото земетресение, което бе с магнитут 7.8 по скалата на Рихтер, взе жертви и направи жестоки разрушения в ранните часове на 6 февруари, а по-късно около 12:40 имаше втори разрушителен трус от 7.5 отново с много загинали и нови паднали сгради.

В първите часове от трагедията бе съобщено за над 3000 жертви в Турция и Сирия. Сред пострадалите има много спортисти и дори цели отбори. Ръководството на турската държава отмени всички спортни събития и обяви седем дневен траур.

В специално обръщение към атлетическите федерации на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) Фатих Чинтимар, който е президент на Турската атлетическа федерация и съпрезидент на АБАФ, заяви:

„За съжаление на 6 февруари 2023-а година в повече от 10 града в югоизточната част на нашата страна имаше сериозно заметресение с магнитут повече от 7.7 по скалата на Рихтер, а вторичните трусове продължават и сега.

Тези големи трусове доведоха до хиляди жертви и ранени. В момента все още има хиляди, които трябва да бъдат спасени от развалините. Президентът на Република Турция реши след тези трагични събития да отмени всички национални и международни спортни състезания в цялата страна, тъй като много хора страдат и всички са мобилизирани, за да може да се решат проблемите свързани с тази трагедия.

Поради това искаме да ви информираме, че Балканския шампионат в зала е отменен от Министерството на спорта и младежта.

Очакваме разбиране и подкрепа в този труден момент.“

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов пусна следното писмо с подкрепа до Турската атлетическа федерация:

Добромир Карамаринов (вляво) и Фатих Чинтимар

„Скъпи Фатих,

С голяма мъка и разбито сърце чухме новините за разрушителното земетресение, което опустоши твоята страна днес и срина няколко града до основи, което доведе до толкова много смърт. Такова бедствие не трябва да случва на никой, никъде по земята.

От името на Съвета на Европейската атлетика и на цялото семейство на Европейската атлетика, бих желал да изразя дълбоките си съболезнования, симпатия и подкрепа на всички в Турция в тези тежки времена. Страдаме за всички, които загубиха живота си, за тези, които вече нямат дом, за архитектурните паметници, които бяха загубени и за цялата несигурност и хаос, което това бедствие доведе в региона. Молим се за Вашата нация и ви изпращаме позитивна енергия и мисли, като се надяваме, да имате силата всичко разрушено да се възстанови и построи отново.

Моля, да ме уведомиш за всичко от което имате нужда, а ние ще ви подкрепим по всеки един начин, който можем.“

Share Button