16.00 за Лъчезар Вълчев – най-добро постижение в света на троен скок в зала за юноши

Националният шампионат за юноши и девойки под 20 години, който се провежда на 21-22 януари в зала „Асиск арена“ в София“, стартира с участие на най-добрите български атлети в тази възраст.

Световната шампионка за девойки на скок дължина и Атлет номер едно на България Пламена Миткова (Локомотив – Пловдив) спечели титлата на трен скок, вицешампионът на света на скок височина за юноши Божидар Саръбоюков (Хеброс – Харманли) направи дебют на троен скок, но европейският шампион за юноши в тази дисциплина  Лъчезар Вълчев (Лудогорец – Разград) записа най-силния резултат на 21 янаури.

Състезанието на троен скок при юношите бе дисциплината с четирима медалисти от европейски и световни шампионати от 2021-2022-а – Вълчев, Васил Русенов (Локомотив – Пловдив), Саръбоюков и Димитър Ташев, който участваше извън класирането. При дебюта си в тази дисциплина Божидар Саръбоюков веднага оглави светивната ранглиста за юноши още с първи си опит – 15.82, а след това се отказа от другите си опити.

17-годишният Вълчев започна с успешен втори опит и личен рекорд – 15.54 и подобри постижението си в четвъртия си скок с 15.75, а в пети опит се приземи на 15.50 – предишния си личен резултат.

Атлетът от „Лудогорец“ – Разград се раздаде максимално в последното си излизане в сектора и регистрира точно 16.00, с което надмина постижението на Саръбоюков и застана на начело на световната ранглиста.

Русенов, който е бронзово медалист от европейското първенство за юноши под 18 години, не успя да покаже потенциала си, но зае третата позиция на почетната стълбичка с 14.68. Ташев постигна 15.68 в първия си опит и след един фаул се отказа от следващи скокове. По-рано през деня Пламена Миткова с лекота спечели тройния скок при девойките с 13.17, а на 22 януари ще участва в коронната си дисциплина скок дължина. Нейни подгласнички в тройния скок станаха Петя Бозукова (Ботев – Пловдив) с 12.25 и Елена Аргирова (Михаил Желев – Сливен) – 12.21.

Снимка: Десислава Комарова

Share Button