Милица Мирчева е Спортист №1 на община Мездра за 2022 г., Йоло Николов – „Треньор на годината“

Най-добрата българска лекоатлетка в бяганията на дълги разстояния Милица Мирчева (СКЛА „Атлет“) беше определена за Спортист №1 на община Мездра за 2022 г.

Родената в Добрич национална състезателка, чийто личен треньор е Йоло Николов, оглави класацията с максималния възможен брой точки в допитването – 100.

Наградата връчи кметът на община Мездра Иван Аспарухов. През миналата година Милица подобри националния рекорд в маратона при жените, представи достойно България на Световното първенство в Орегон, САЩ, на три европейски първенства и на престижни международни маратони, спечели 5 златни медала на Националните шампионати в зала и на открито и финишира първа на поредица шосейни пробези.

Напълно заслужено, в края на годината тя беше определена за Атлет №2 на България за 2022 г. в традиционната анкета „Атлет на България“. Милица Мирчева печели това отличие за трети път, след 2019-а и 2020 г.

На второ и трето място в анкетата се наредиха нейните съотборници от СКЛА „Атлет“ Иво Балабанов с 83 т., номиниран в анкетата „Атлет на България“ за 2022 г., и националният рекордьор в дисциплина 50 км шосе при мъжете Мирослав Спасов с 64 т. В Топ 6 влязоха също хандбалистът Милен Валентинов (ХК „Локомотив“) с 62 т., национален състезател за младежи до 20 г., лекоатлетът Александър Божилов (СКЛА „Митко Ценов Рънинг Тийм“) с 43 т. и хандбалистът Валентин Гачев (ХК „Локомотив“) с 38 т., който също е национал за младежи до 20 г. Десетката на най-добрите спортисти за 2022 г. допълниха футболистът Деян Иванов (ОФК „Локомотив“) с 30 т., гимнастичките Калина Илиева и Тереза Стоянова (ЖКХГ „Анелия“) с 28 т., лекоатлетката Таня Димитрова (СКЛА „Атлет“) с 24 т. и футболистът Васил Сапунджиев (ОФК „Локомотив“) с 20 т.

Грамоти за постигнати спортни резултати през годината получиха и останалите спортисти, номинирани в анкетата: инж. Александър Парушев (ШК „Локомотив“), Ваньо Иванов (ОФК „Локомотив“), Георги Вълков (ХК „Локомотив“), Данаил Димитров (ШК „Локомотив“), Ивайло Бояджиев (ОФК „Локомотив“), Илиян Младенов (ХК „Локомотив“), Михаил Иванов (ОФК „Локомотив“), Николай Кауфман (СКЛА „Атлет“) и Тошко Кирков (ШК „Локомотив“).

Йоло Николов и Георги Митев

„Треньор на годината” за 13-а поредна година стана Йоло Николов. Под негово ръководство през 2022 г. състезателите на СКЛА „Атлет“ Милица Мирчева, Иво Балабанов, Мирослав Спасов, Таня Димитрова, Николай Кауфман, Мартин Балабанов и др. подобриха два национални рекорда; представиха достойно България на Световното и на Европейското първенство по лека атлетика, на Европейското първенство по планинско бягане, Европейското първенство на 50 км шосе и Европейското първенство по крос кънтри, на две Балканиади, както и на престижни международни маратони; спечелиха общо 16 медала – 9 златни, 4 сребърни и 3 бронзови, на Националните шампионати за мъже и жени и за юноши и девойки под 20 г. в зала и на открито, маратон, полумаратон, крос кънтри и оф-роуд бягане; завоюваха призови места на международни турнири, шосейни бягания и кросове. Почетни грамоти за високи постижения в треньорската професия получиха и останалите треньори, които бяха номинирани от своите клубове за „Треньор на годината 2022“: Диан Попов (ОФК „Локомотив“), Евгени Йоловски (ХК „Локомотив“), Лили Николова (ЖКХГ „Анелия“) и Тошко Кирков (ШК „Локомотив“).

За „Отбор на годината” беше определен представителният тим мъже на ОФК „Локомотив“ – лидер в есенното класиране в Северозападната Трета лига. Наградата получиха капитанът на отбора Генади Петров и старши треньорът Диан Попов. Мездренските „железничари“ печелят това отличие за 11-ти път, откакто през 2001 г. Община Мездра възроди традицията за провеждане на анкетата „Спортист на годината“. Останалите клубни формации, номинирани в тази категория, бяха представителният отбор мъже на ХК „Локомотив“, отборът по масов спорт „Клуб на готините баби“ на ЖКХГ „Анелия“ и отборът по кореспондентен шахмат на ШК „Локомотив“. На церемонията, която се състоя в шикозния Хотелски комплекс „Ариел“, бяха връчени и четири специални награди: на Тошко Кирков (ШК „Локомотив“) – за цялостен принос в развитието на шахмата и по повод неговия 75-годишен юбилей, на Емил Николов (ХК „Локомотив“), който в края на м. г. навърши 70 години – за цялостен принос в развитието на хандбала, и на отборите по Футбол 5 и по Футбол 7 на ОФК „Локомотив“ – за „Най-прогресиращи клубни формации“.

Отличията на подрастващите футболисти получиха капитаните на двете формации Делян Шолев и Асен Асенов и техните треньори Владимир Найденов и Стоян Стоянов. Освен представители на Община Мездра, сред гостите на събитието бяха председателят на Общинския съвет Яна Нинова, Мария Георгиева – експерт за Северозападна България към Министерството на младежта и спорта, Милен Бельов – председател на Областния съвет на Българския футболен съюз – Враца, Нина Данколова – дългогодишен секретар на Община Мездра и доайенът на леката атлетика Георги Митев. За празничното настроение на присъстващите се погрижиха Вокална група „Детски свят“ към Център за подкрепа за личностно развитие с художествен ръководител Анета Петкова, талантливата млада вокална изпълнителка Елена Митова и Средношколският танцов състав към НЧ „Просвета 1925“ с художествен ръководител Владислав Петров. Водещ на церемонията беше десетокласничката Мелани Венциславова от Клуб „Умението да говорим пред публика“ към СУ „Иван Вазов“ – Мездра, която е и изявена лекоатлетка.

Автор: Мирослав Гетов, снимки: Павел Петров

Авторът: Мирослав Гетов (вляво) с Йоло Николов, Милица Мирчева и Мирослав Спасов
Share Button