Нови награди и признания за Пламена Миткова и Божидар Саръбоюков

Най-добрите ни атлети при юношите и девойките Пламена Миткова и Божидар Саръбоюков бяха отличени през уикенда на миналата седмица.

След като на 13 януари (петък) Пламена Миткова получи наградата за „Атлет на България“ за 2022-а година на следващия ден (14 февруари) тя бе поканена заедно с Божидар на церемонията за най-добрите млади спортисти на България в 11-ото издание на анкетата на Viasport.bg, коятпо се проведе в елитното училище „Свети Георги“ в София.

Инна Ефтимова награждава Пламена Миткова

Световната шампионка на скок дължина за девойки под 20 години Миткова бе обявена на трето място в класацията, а сребърният медалист на скок височина в света при юношите Саръбоюков зае петата позиция.

Наградата на Пламена връчи бившата националка в спринта на 100 м и 200 м Инна Ефтимова, която има участия на две олимпийски игри – Пекин 2008 и Токио 2020.

Божидар Саръбоюков бе на пето място в класацията на Viasport.bg

В неделната вечер на 15 януари Пламена Миткова бе отличена и като „Най-добър млад спортист на България“ в „Галата на шампионите“ в столицата, която се организира от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор. Наградата на Пламена бе придружена и с чек от 10 000 лв, който и бе даден от олимпийската шампионка на троен скок от игрите в Сидни 2000 – Тереза Маринова.

Миткова с треньора си Ивайло Русенов

Междувременно Миткова и Саръбоюков навлизат в състезателен ритъм. Божидар оглави световната ранглиста на скок дължина при мъжете със 7.96 на 7 януари, а седмица по-късно на 14 януари си направи личен рекорд на 60 м със 7.05.

Пламена направи дебют за 2023-а в обедните часове на 15 януари, когато бяга 200 м за 25.00 секунди в серии извън класирането на националния шампионат за юноши и девойки под 18 години в зала „Асикс арена“ в София.

Снимки: Костадин и Бончук Андонови

Share Button