Атлет номер едно на България – Пламена Миткова: 2022-а беше хубава и тежка година

Пламена Миткова бе наградена като номер едно в анкетата на списание „Атлетика“ за „Атлет на България за 2022-а“ на церемония на 13 януари в хотел „Метрополитен“ в София.

На церемонията присъстваха част от най-добрите ни атлети – медалисти от световни и европейски форуми, треньорите им и партньори на Българска федерация лека атлетика и списание „Атлетика“.

Ето какво споделиха атлет номер едно на България Пламена Миткова и другите официални гости на церемонията.

Пламена Миткова (Атлет на България за 2022-а – световна шампионка на скок дължина за девойки): „Искам да благодаря на журналистите и всички, които са гласували за мен в анкетата. 2022-а беше хубава и тежка година. Пожелавам през новата 2023-а година много повече успехи и да вземем още повече медали всички, които сме тук.“

Ивайло Русенов

Ивайло Русенов (Треньор номер едно на България в атлетиката за 2022-а годинаи наставник на Пламена Миткова и Васил Русенов): „Аз също искам да благодаря на всички, които гласуваха за нас и уважиха труда ни. Благодаря на партньорите, които помагат на Българска федерация лека атлетика и се надявам да даваме още поводи да се гордее с нас. Надявам се да имаме една още по-успешна 2023-а година и пожелавам здраве на всички, защото расте едно наистина много талантливо поколение. Треньорите имат уменията, децата също и без съмнение ще имаме успехи.

Лъчезар Вълчев (Европейски шампион на троен скок за юноши): Благодаря на всички, които ми помогнаха тази година и всички журналисти, които гласуваха за мен, за да съм в топ 5 в анкетата на списание „Атлетика“. Благодарности на спонсорите и специално на „Лудогорско пиле“, които направиха доста за мен и отбора ми „Лугогорец“ през тази година.“

Божидар Саръбоюков (сребърен медалист на скок височина от световното първенство за юноши): Искам първо да благодаря на Българска федерация лека атлетика, на списание „Атлетика“ за тази церемония, на журналистите, които отразяват леката атлетика, на спонсорите и най-вече на моя треньор Димитър Карамфилов.

Васил Русенов (бронзов медалист от европейското първенство за юноши на троен скок): Моите благодарности за успехите през тази година са най-вече за баща ми, който е мой треньор. През 2023-а година да сме живи и здрави и да постигнем още по-големи успехи!

Пламена Чакърова (бронзова медалистка от европейско първенство за девойки на скок дължина): Благодаря на БФЛА и най-вече на треньора ми без които тези успехи нямаше да бъдат възможни. Тази година целите ми са още по-високи. Искам да стана европейска шампионка за девойки.

Ирен Саръбоюкова (бронзова медалистка на скок височина от Европейския младежки олимпийски фестивал): Искам да изкажа благодарност на всички, които ми помгнаха през годината, в която станах балканска шампионка и спечелих медал от ЕМОФ. Най-големи заслуги за този успех има треньора ми Димитър Карамфилов.

Елена Аргирова (бронзова медалистка на троен скок от Европейския младежки олимпийски фестивал): Искам да благодаря на моя баща, който ми е треньор и за всичките години, които се занимава с подготовката ми. Да благодаря на целия екип на Българска федерация лека атлетика и специално на Тони (Антон Бонов) за организацията на всички атлетически прояви, които е направил през годините. Да пожелая много успехи на всички терньори и състезатели, които са тук и да им имат още по-голени успехи.

Боян Хаджитодоров (бронзов медалист на троен скок от Европейския младежки олимпийски фестивал): За много години на всички! Искам да благодаря на треньора ми Лиляна Видева за всички медали и титли, които постигнах под нейно ръководство. Много успехи на всички през новата година – състезатели, треньори, спонсори и най-вече да сме живи и здрави!

Анна-Мария Петкова (победителка във веригата „А1 атлетика за младежи за 2022-а“): „Искам да благодаря на моите треньори и успехи на всички през новата година.“

Васил Антонов (двукратен победител във веригата „А1 атлетика за младежи 2021 и 2022“): Благодарности към моя треньор Мирослав Радуканов и всички, които са ме подкрепяли през цялата година.“

Станислав Дечев (кмет на община Хасково): За мен е чест да бъда сред толкова млади и талантливи хора. Да пожелая на всички треньори и състезатели една изключително успешна година. Община Хасково реновира атлетическата база в града ни и съм изключително доволен, че таланти като Анна-Мария прославят нашия град чрез спорта.

Илияна Захариева (Директор Корпоративни комуникации на А1): Радваме се отново да бъдем партньори на Българска федерация лека атлетика и церемонията „Атлет на България“. Съвместната ни програма за популяризиране на атлетиката сред подррастващите „А1 атлетика за младежи“ вече има над 50 000 участници за осем години. Но не е важна цифрата, важно е, че част от тези участници вече са в елитната атлетика и печелят медали от европейски и световни шампионати.

 Антон Бонов (Главен редактор на списание „Атлетика“): Радвам се, че церемонията „Атлет на България“ се върна в оригиналния си вариант, след две години в които се организираше с ограничен брой хора, заради пандемията. Искам да изкажа благодарности на всички партньори на Българска федерация лека атлетика и списание „Атлетика“. Това бе много успешна година за българската атлетика благодарение на младите ни състезатели. По стъпките на Ивет Лалова-Колио, Мирела Демирева, Тихомир Иванов и Габриела Петрова вървят вече много от талантите ни. Анкетата на списание „Атлетика“ винаги е имала за цел да припомни и оцени успехите на атлетите ни през изминалата година. През 2022-а година в анкетата участваха над 30 журналисти, експерти и членове на редакционната колегия на списание „Атлетика“.

Снимки: Десислава Комарова

Share Button