Списание „Атлетика“ и партньори на БФЛА наградиха най-добрите атлети на България

Церемонията за „Атлет на България“ бе на 13 януари 2023-а в хотел „Метрополитен“ в София и бе организирана от списание „Атлетика“ със съдействието на БФЛА и партньори на атлетическата ни федерация.

Атлет номер 1 на България за 2022-а Пламена Миткова получи няколко награди, които й бяха връчени от Илияна Захариева (Директор Корпоративни комуникации на А1 – водещият български телеком) и Антон Бонов (главен редактор на списание „Атлетика“). 18-годишната световна шампионка за девойки в скока на дължина получи мобилно устройство от А1, сребърна монета от Fibank и картина на художничката Дарина Николова от списание „Атлетика“ и Трансинс – един от партньорите на БФЛА.

Илияна Захариева (вляво) с Ивайло Русенов и Пламена Миткова

Веднага след награждаването на Миткова, нейният наставник Ивайло Русенов бе обявен за атлетически треньор на 2022-а година. През годината Ивайло спечели световна титла на скок дължина чрез Пламена Миткова, а синът му Васил завоюва бронзов медал на троен скок на европейското първенство за юноши и девойки под 18 години под негово ръководство. Ивайло „захрани“ с още няколко състезатели различни гарнитури от националните отбори на България в скоковете, спринта и препятствията.

Русенов също бе награден с мобилно устройство от А1 и монета от Fibank, както и с подаръци от списание „Атлетика“.

Лъчезар Вълчев

След това организаторите поканиха Лъчезар Вълчев – европейски шампион на троен скок за юноши под 18 години. Той също получи мобилно устройство от А1 и  монета от Fibank, а водещият припомни, че през 2018-а година Вълчев бе победител във веригата „А1 атлетика за младежи“, а само след 4 години изкачи европейския връх при юношите.

Илияна Захариева и Антон Бонов отличиха и Божидар Саръбоюков, който бе сребърен медалист в скока на височина на световното първенство и финалист на скок дължина. Саръбоюков оглави и световната ранглиста на скок дължина за мъже в зала за 2023-а година само преди дни с рекорд на България за юноши – 7.96.

В следващите награждавания бяха отличени медалистите от европейското първенство за юноши и девойки под 18 години – Пламена Чакърова (скок дължина) и Васил Русенов (троен скок), както и носителите на бронзови медали от Европейския младежки олимпийски фестивал – Ирен Саръбоюкова (скок височина), Елена Аргирова (троен скок) и Боян Хаджитодоров (троен скок).

В края на церемонията във връчването на наградите се включи и кметът на община Хасково Станислав Дечев, който в компанията на Илияна Захариева даде мобилни устройства на Анна-Мария Петкова и Васил Антонов – победители във веригата „А1 атлетика за младежи“ за 2022-а година. Победителката Петкова е от атлетически клуб „Атлетик“ – Хасково, а Дечев каза, че през 2023-а година градът ще бъде домакин на кръг от веригата „А1 атлетика за младежи“ на новата атлетическа писта в града.

Награждаване на победителите от веригата „А1 атлетика за младежи“ за 2022-а година – Васил Антонов и Анна-Мария Петкова от кмета на община Хасково Станислав Дечев и Илияна Захариева – Директор „Корпоративни комуникации на А1“

Церемонията „Атлет на България за 2022-а“ завърши с представяне на треньорите на всички медалисти от европейски и световни форуми – Лиляна Видева (Боян Хаджитодоров), Красен Цонев (Лъчезар Вълчев), Стойко Цонов (Пламена Чакърова), Димитър Карамфилов (Божидар Саръбоюков и Ирен Саръбоюкова), Красимир Аргиров (Елена Аргирова) и Ивайло Русенов (Пламена Миткова и Васил Русенов).

Антон Бонов (вдясно) – главен редактор на списание „Атлетика“ представя треньорите на медалистите от европейски и световни форуми през 2022-а година

Пълното класиране за „Атлет на България за 2022-а“ вижте тук

Снимки: Десислава Комарова

Share Button