Димчо Мицов защити дисертация

Националният състезател в бяганията на дълги разстояния Димчо Мицов защити дисертация в Национална спортна академия „Васил Левски“ на 11 януари 2023-а година.

34-годишният атлет работи като докторант в катедра „Теория на спорта“ през последните две години и направи изследния на едни от най-добрите ни бегачи. Изследванията Мицов обобщи в научен труд със заглавие „Модел за контрол и оценка на тренировъчното натоварване в бяганията на дълги разстояния в леката атлетика“, а негов научен ръководител бе доц. Михаил Кончев.

На защитата присъстваха и част от атлетите, които участват в изследването, а сред тях бе и националния и балкански шампион на маратон Мирослав Спасов. След успешната защита на научния труд Мицов бе удостоен с титлата доктор.

Димчо, който е от Сапарева баня, участва многократно в националния отбор на България на писта, крос кънтри, планинско бягане и шосе. Мицов е мерил сили с едни от най-великите атлети в историята като Елиуд Кипчоге и Кенениса Бекеле. Има успехи и в националния отбор по биатлон, а негов първи и единствен треньор е бил Райко Пенев.

Пълен отличник в училище и НСА Димчо започва да предава богатия си опит на деца и млади атлети в Благоевград и София като вече има и национални титли. Той участва и на състезания за мъже и все още печели в различни надбягания.

Лични рекорди на Димчо Мицов:

3000 м – 8:30.44

5000 м – 14:37.04

10 000 м – 30:54.19

Полумаратон – 1:09:43

Маратон – 2:26:42

Още за Димчо Мицов четете тук

Share Button