Милица Мирчева ще бяга в най-стария маратон в света – Бостън

Националната рекордьорка на маратон Милица Мирчева започва атака на олимпийска квота за Париж 2024 на 17 април на един от най-престижните световни маратони – Бостън.

Милица, която постави национален рекорд през 2022-а с 2:29:23, ще бъде в компанията на десетки елитни атлетки от Кения, Етиопия, САЩ, Япония, Еритрея и Израел.

Мирчева имаше покана за маратона на Бостън през 2020-а, но тогава пандемията от коронавирус провали организацията на състезанието и той не се проведе за първи път в историята.

Тазгодишният маратон на Бостън ще има девет атлетки с лични рекорди под 2:20 часа и 16 с бягания под 2:21 часа.

Сред конкурентките на Милица ще бъдат двукратната победителка Една Киплагат (Кения) и Амане Берисо (Етиопия), която държи третото постижение в истороята с 2:14:58, с котео победи ан маратона на Валенсия през декември 2022-а.

В „голяма игра“ в Бостън се завръща в Джойселин Джепкосгей (Кения), която е победителка в маратона на Лондон 2021 и Ню Йорк 2019.

Израелката от кенийски произход Лона Салпетер спечели бронзов медал от световното първенство в Орегон 2022 и бе втора в маратона на Ню Йорк по-късно през миналата година, а в Бостън също ще бъде една от съпреничките на Милица.

Двукратният олимпийски шампион и световен рекордьор на маратон Елуид Кипчоге (Кения) също ще направи дебют в Бостън, но организаторите все още не са обявили другите топ бегачи при мъжете.

Маратонът на Бостън е основан през 1897-а година, когато група ентусиасти гледали първия олимпийски маратон в Атина 1896 се завръщат в САЩ. В първо издание на 125-годишното състезание участват едва 15 души, но по-късно маратонът бие всички рекорди по посещаемост като през 1996-а (на 100-годишното издание на събитието) се заявяват 38 708 участници, стартират 36 748 и финишират 35 868 души.

Обикновенно над 500 000 зрители подкрепят участниците по трасето, което прави маратонът на Бостън едно от най-посещаемите като публика спортни събития.

В профила си в Инстаграм Милица Мирчева написа за предстоящото си участие в Бостън: „Винаги съм искала моят първи маратон от веригата „Големите световни маратони – Платинен етикет“ да бъде в Бостън. Имам много специална връзка с този град. Обичам хората там. Обичам духът на града. Винаги съм чакала за този момент. Време е обратното броене да започне…“

Милица ще бъде първият български атлет участвал в състезание от този ранг на шосейни бягания с етикет от Световната атлетика, както бе и първата българка участвала в олимпийски маратон през 2016-а година в Рио де Жанейро.

Мирчева вече държи националните рекорди на 10 000 м, полумаратон и маратон.   

Share Button