Почина Донка Нанева – Гургулиева национална рекордьорка на скок височина и петобой

Една от най-именитите атлетки и треньорки в Стара Загора – Донка Нанева-Гургулиева почина на 86 години на 6 януари 2023-а.

Родена на 3 април 1936-а година Донка е една от първите елитни атлетки на България през 50-е и 60-е години на миналия век. Нанева е отлична състезателка, а след като завършва кариерата си се отдава на треньорската професия. В последите десетилетия и години от живота си помагаше и на атлетическия клуб „Берое“, който се възроди под ръководството на найната възпитаничка Емилия Драгиева.

Един от най-запомнящите се моменти в кариерата на Нанева е на 14-15 септември 1963-а година на балканския шампионат в София, където тя поставя два национални рекорда – на скок височина – 1.63 и на петобой – 4375, с което печели сребърния медал.

Донка Нанева-Гургулиева (втората отдясно) с част от голямото си семейство

Донка се омъжва за Тодор Гургулиев – също атлет в скока на височина. Те имат две дъщери – Йовка и Златозара, които също опитват от атлетиката и печелят национални титли в различни дисциплини. Внукът на Донка – Стефан Стефанов – син на Йовка Гургулиева също е шампион на България за юноши на 400 м.

Ето какво пише един от основателите на списание „Атлетика“ Георги Делчев за сайта www.bgatletic.com в интервю с Донка Нанева-Гургулиева през 2016-а година:

Нанева е последната ни атлетка с национален рекорд на скок височина, преди ерата на голямата Йорданка Благоева.

През далечната 1963 г. в един ден Донка прави два върха. В коронната си дисциплина – петобой подобрява рекорда за жени на скок височина, като го довежда до 1.63 м, а след това прави поправка и на този в многобоя.

Това стана сутринта, а следобяд Снежана Юрукова участва отделно на скок височина и изравни моя рекорд, като също преодоля 1.63 м. Вече не помня колко време се задържаха тези постижения, но след това дойде ерата на Йорданка Благоева, която започна от 1.64 м и го доведе до световния рекорд от 1.94 м през 1972 г.”

Нанева смята, че най-голямата й гордост, като треньорка, е откриването на Иванка Венкова, която бе рекордьорка в спринта и имаше много добри изяви на скок дължина.  „Иванка я намерих, като ученичка в 8 клас, много талантлива бе за много дисциплини. Тренирах я, докато замина за София.”

Донка със съпруга си Тодор Гургулиев и Емилия Драгиева в сектора за скок височина на стадион „Берое“, където минава голяма част от живота й

За Емилия Драгиева Нанева разказва, че също я впечатлила в спортното училище. Там Емилия също се състезавала на многобой, но въпреки ниския й ръст, било ясно, че най-добре се справя на скок височина. „След това Емилия отиде да тренира при съпруга ми (Тодор Гургуриев) и там стигна световните върхове.”

Да припомним, че Драгиева има 2.00 м, постигнати на световното първенство в зала в Индианаполис през 1987 г, с което печели бронзов медал. С този скок тя дълго време бе №1 в Книгата на Гинес, заради това, че е атлетката, скочила най-много над собствения си ръст – цели 32 см. За нея „откривателката” Донка Нанева казва, че „Да, Емилия бе нисичка, но като дете не можеше да се прецени и колко ще израсне. Бе ясно, че най-добре скача над летвата, но повече ме впечатли нейният хъс, заради което я препоръчах на съпруга ми да я вземе в групата си. И не сбърках.”

Поклонението пред Донка Нанева-Гургулиева ще се бъде на 9 януари (понеделник) от 11:00 часа в храм „Света Троица“ в Стара Загора.

Екипът на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com изказват искрени съболезнования към семейството и близките на Донка Нанева-Гургулиева!!!

Снимки: Тони Тонев, www.bgatletic.com, Facebook

Share Button