Изключителни постижения на Саръбоюков в първото му състезание за 2023-а

Първото състезание от спортния календар на Българска федерация лека атлетика бе международния турнир „Академик“, който се проведе на 7 януари в зала „Асикс арена“ в София.

18-годишният Божидар Саръбоюков докосна 8-е метра, оглави световната ранглиста и подобри два пъти националния рекорд на скок дължина за юноши.

Сребърният медалист на скок височина от световното първенство за юноши под 20 години от 2022-а Божидар Саръбоюков показа изключителни скокове на дължина и коригира два пъти националния рекорд за тази възраст в зала, който бе 7.71 на Петър Дачев от 1998-а година.

Талантът от „Хеброс“ – Харманли се приземи на 7.83 в първия си опит. Вторият рекорд на Саръбоюков бе минути след това във втория кръг, когато той докосна осемте метра със 7.96. С този резултат той оглави световната ранглиста за мъже за 2023-а и се позиционира на 18-о място във вечната ранглиста за юноши само на 26 сантиметра от световния рекорд. Божидар направи още един опит над стария рекорд с 7.87 в четвъртия кръг.

Негови подгласници станаха участниците в европейски шампионати за юноши Никола Караманолов – 6.94 и Мартин Точев – 6.91.

По-късно Божидар Саръбоюков, който е възпитаник на треньора Димитър Карамфилов, бе награден като най-добър атлет на турнира.

Снимки: Десислава Комарова

Share Button