Десет атлетически акценти за 2023-а година

Първото атлетическо състезание в България за 2023-а година турнир „Академик“ бе в зала „Асикс арена“ на 7 януари, а Божидар Саръбоюков оглави световната ранглиста в скока на дължина.

Какви са десетте най-интересни акценти, които трябва да следят феновета на царицата според Световната атлетика вижте в следващите редове:

  1. Световното първенство в Будапеща, Унгария ще събере повече от 2000 атлети от над 200 страни в най-голямото атлетическо събитие за годината. То ще се проведе в края на август и за първи път в историята ще бъде само 13 месеца след последния планетарен шампионат в Орегон, САЩ през 2022-а.
  2. Атлет и Атлетка на света за 2022-а Арманд „Мондо“ Дуплантис (Швеция) и Сидни Маклафлин (САЩ) поставиха световни рекорди през миналата година, а през тази отново ще тестват границите на човешките възможности. Двамата са само на 23 години и с още два доминанти в съвременния спорт Юлимар Рохас – световната рекордьорка на троен скок от Венецуела и Елиуд Кичоге (Кения) винаги се целят в непостигнати досега резултати.
  3. Очаква се продължение на нова ера в някои дисциплини. Например в стипълчейза доминацията на Кения е застрашена от страни като Мароко, Етиопия и Казахстан. Женските хвърляния за първи път в историята са превзети от атлетки от Северна Америка, а Япония вече е водеща сила в мъжкото спортно ходене. Нови лица и страни също се появяват в елита, за да променят географията на атлетиката. Пламена Миткова, Божидар Саръбоюков и Лъчезар Вълчев върнаха България на картата в скоковете при юношите и девойките, и загатнаха, че могат да наоравят това и при по-големите.
  4. Двубойте в спринта през последната година бяха характерни, че топ атлетите в тези дисциплини се избягваха един друг. Шели-Ан Фрейзър-Прайс не бягаше по турнирите с Елейн Томпсън-Хера и Шерика Джаксън, а топ спринтьорите на САЩ Ноа Лайлс и Ерийон Найтън също не бягаха заедно, но през 2023-а се очакват много оспорвани срещи на бързаците.
  5. Най-новото глобано световно първенство ще бъде планетарния шампионат по шосейни бягания в латвийската столица Рига на 30 септември и 1 октомври, и ще обедини любителите бегачи и професионалистите. Дистанциите са 1 миля (1609 м), 5 км и полумаратон (21.1 км), което ще даде възможност на повече елитни бегачи да премерят сили. Същото важи и хиляди любители, които могат да следват стъпките на любимците си. Регистрацията за Рига 2023 е отворена, а местата са ограничени – само няколко десетки хиляди.
  6. Тежката „артилерия“ в атлетиката ще предложи интересен двубой на гюле при мъжете. Няма индикации съперничеството между американците Райън Краузър и Джо Ковач да приключи лесно. Гигантите си разпределиха няколко глобални титли в последните години. Краузър доминираше в поелдните години, но Ковач бе номер едно през 2022-а с личен рекорд 23.23 – второ постижение в световната ранглиста след рекорда на Райън. Световният рекорд може отново да падне в тази битка през 2023-а.
  7. Очакват се няколко двукратни шампиони в Будапеща, като организаторите публикуваха програмата, която дава възможност за дубъл на:

100/200 м

800/1500 м

1500 м/5000

5000/10 000 м

20/35 км спортно ходене

и жени скок дължина/троен скок и 200/400 м

Джо Ковач и Райън Краузър

Това ще даде възможност на атлети като Юлимар Рохас, Шони Милър-Уйбо, Фред Кърли и Сидни Маклафлин да се заявят за повече дисциплини за шоуто в унгарската столица през август.

  • 8. Континеталният тур от турнири на Световната атлетика се разширява през 2023-а и ще има 14 срещи със „Златен етикет“ с нови спирки в Ботсуана, Гренада и Мелбърн (Австралия). Това означва, че сега пет континента приемат най-високото ниво турнири от втората по сила атлетическа верига след „Диамантената лига“. Общо турнирите от „Континенталния тур“ са 165 (13 повече от 2022-), като, за съжаление, България не в тях.
  • 9. Дуелите в бяганията на дълги разстояния също са във фокуса на Световната атлетика. На различни дистанции и терени за бягане ще се срещнат Летенсебет Гидей и Хелън Обири, които бяха в епицентъра на събитията в Орегон 2022. Те могат отново да спорят в Батхърст (крос), Будапеща (писта) или Рига (шосе). Якоб Ингебригтцен и Джошуа Чептегей също имат да „разчистват“ старти сметки в част от тези състезания. В момента има и четири активни атлетки с личени рекорди под 2:16 на маратон – Бриджит Косгей, Рут Чепнгетич, Амане Берисо и Тигсит Афеса, което също ще постави световнив рекорд на маратон в опасност през 2023-а. Тошиказу Яманиши и Масимо Стано ще спорят кои е най-добрият ходач през годината на 20 км и 35 км.
  • 10. Световният шампионат по крос кънтри ще се проведе в далечния град Батхърс, Австралия на 18 февруари. Кения и Етиопия обявиха своите отбори, а състезанието също ще е отворено за любители, които също могат да бягат по трасето на професионалистите.
Share Button