От новия брой: Карин Околие: Бягам към нови предизвикателства!

Участието в „Сървайвър“ ми даде усещането, че мога да се справям с всичко, стига да искам, казва бившата спринтьорка.

Едно от новите лица на спортната редакция на Би Ти Ви е Карин Околие. С това попълнение в този колектив вече има трима атлети, след като през тази година в телевизията се завърна спринтьорът Илия Илиев, а от няколко години там работи Димитър Тасев – бивш национал в бяганията на средни и дълги разстояния.

В спортната редакция на Би Ти Ви работят трима бивши атлети – национални състезатели – Карин Околие, Димитър Тасев (третия отдясно) и Илия Илиев (първия отдясно)

Коя е Карин Околие? В последните години Кари стана популярна с участието си в телевизионното реалити “Сървайвър“, както и предаване й „В темпото на Кари“. Всъщност Карин е една от добрите български спринтьорки в последните години. Има шест сезона с резултати под 12 сек. на 100 м и осем сезона с бягания под 24.60 сек. на 200 м. Околие записва десетки участия в националния отбор на България индивидуално и с щафетите 4х100 м и 4х400 м.

Един от най-значимите успехи на Кари е бронзовия медал на 200 м на Европейските олимпийски квалификации (ранг на европейско първенство) за юноши и девойки под 18 години в Москва, Русия през 2010-а, с което тя взе квота за Първите младежки олимпийски игри в Сингапур същата година.

През 2011-а софиянката участва на световно първенство за девойки под 18 години в Лил, Франция, а през следващата 2012-а на световно за девойки под 20 години в Барселона, Испания.

Родената на 1 май 1994-а Околие първоначално тренира с Ваня Колева, а по-късно започва подготовка с Ивет Лалова при Константин Миланов.

Голямата мечта на Кари е участие на олимпийски игри, но за съжаление тя не успява да я сбъдне, но както казва тя в интервюто за списание “Атлетика”: „Сега бягам към нови предизвикателства.“

Карин е любимка на телевизионните камери от години

Ето и какво сподели Кари пред Боян Бойчев:

 1. Кари, свикнали сме да те виждаме да летиш по пистата, но тази година опита друго – участие в риалити предаването „Сървайвър“. Защо и как се реши на това предизвикателство?Реших да участвам, след като не успях да покрия норматива за олимпийските игри в Токио. Взех решението спонтанно, може би и защото бях разочарована от сезона си и исках да се впусна в нещо различно.
 2. Стигна до финала… Трудно ли беше да „оцелееш“?Разбира се, че беше трудно. „Сървайвър“ е комплексна игра, в която са ти нужни физически, стратегически и социални умения, както и психологическа устойчивост.
 3. Какво не ти достигна за победата? Отчитам като голям пропуск стратегическата си игра. В този сезон именно стратегията беше водеща, а аз се отнасях прекалено приятелски към всички.
 4. Най-трудният момент? В „Сървайвър“ минаваш през различни кризи – от адаптация към суровите условия и глада, до „предателства” и липсата на близките. Имала съм няколко трудни моменти.
 5. Какви качества от спорта ти помогнаха да се представиш успешно? И с какво участието в такова предаване е различно от участието в състезание? Всичко, което съм научила като професионален спортист, ми помогна. Дисциплината и умението да избирам битките си, силата и издръжливостта, както и добрата физическа форма. Основната разлика е, че „Сървайвър“ не е спортен форум и там тестваш качества, които не са задължително свързани с физическите ти способности.
 6. А какво ти даде „Сървайвър“? Ако имаш възможност, би ли участвала отново в подобен формат? Не. Мисля, че взех нужните уроци.
 1. Не те виждаме на пистата тази година. Защо? Защото прекратих състезателната си дейност от септември 2021-а. Оттогава тренирам само за да поддържам добра физическа форма и за да съм здрава.
 2. Как поддържаш форма: режим на деня, диета?.. Никога не съм спазвала диети, дори като състезател. Опитвам се да избягвам нещата, от които смятам, че организмът ми няма нужда, а тренировките продължават всеки ден, но на по-леки обороти.
 3. Как върви блогът ти „My Book of Inspirations“? Разкажи ни по-подробно за него… Блогът отдавна е със “сменена концепция” и е посветен на бягането. Но не съм от най-редовните в него. Сега повече развивам подкаста си „Kari’s Calling“, в който разговарям с интересни хора на теми свързани с мотивацията и житейския опит.
 4. С какво друго се занимаваш? И с какво би искала? В момента търся следващото си професионално направление, но определено бих се занимавала с медии. И ето, че една от мечтите ми се сбъдна. Вече съм част от спортната редакция на Би Ти Ви.
 5. Какви са твоите амбиции в живота? Те постоянно се променят, но разбира се, искам да бъдат пълноценен и удовлетворен от живота човек.
 1. Към какво бягаш бързо и от какво искаш да избягаш? Бягам към нови предизвикателства, бягам от скуката и еднообразието.
 2. Знам, че много обичаш да четеш. Коя е любимата ти книга? И коя четеш в момента? Не бих казала, че имам една любима книга, но наистина обичам да чета много. Сега съм на по-духовна вълна и чета “Тибетска книга за живота и смъртта”.
 3. Толкова години си в леката атлетика. Какво би искала да кажеш на малките атлети, които тепърва навлизат в спорта? Бих им казала да са търпеливи и устойчиви на трудности, защото спортът е едно велико приключение.
 4. Какви качества е необходимо да има един добър спортист? Да бъде трудолюбив и търпелив.
 5. Твоите успехи като спортистка са свързани с Константин Миланов. Най-важните уроци, които той ти преподаде? Научи ме да мисля за спорта и бягането в детайли. Да се отнасям професионално към всеки един аспект от тренировъчния процес.
 1. Ако можеше да се опишеш с пет думи, то ти си… Лъчезарна, енергична, любопитна, схватлива и адаптивна.
 2. Любима мисъл, девиз? Целият смисъл на живота е … да се променяш, да еволюираш, да растеш. Не се съпротивлявай на това, а му се отдай!

Интервюто взе: Боян Ив. БОЙЧЕВ

Повече за Карин Околие четете в новия брой на списание „Атлетика“!

Share Button