Снимка на деня: Георги Димитров и Николина Щерева през 1999-а година

Един от най-големите треньори на България – Георги Димитров почина на Коледа (25 декември 2022-а), но остави забележително атлетическо наследство.

Силата на Димитров бе в спринта и препятствията, а най-известните и успели атлетки постигнали олимпийски, световни и европейски върхове под негово ръководство са Йорданка Донкова, Гинка Загорчева и Ваня Стамболова.

Димитров бе специалист и в почти всички други дисциплини от богатата „палитра“ на атлетиката. Той имаше успехи и в скоковете – Венелина Венева (скок височина), многобоя с неговата съпруга Валентина Димитрова и хвърлянията – рекордьорката на България на копие – Христина Георгиева. Димитров бе треньор и в бяганията на средни разстояния.

На снимката направена от Антон Узунов в края на 1999-а Георги Димитров е в компанията на най-голямата българска атлетка в бяганията на средни разстояния – Николина Щерева. Двамата са на награждаването на Българска федерация лека атлетика в хотел „България“ в центъра на София. Президентът на БФЛА Иво Христов, генералния секретар Добромир Карамаринов и членът на Управителния съвет Румен Йонков премират десетки треньори и атлети за успехите през годината, а Георги Димитров е един от наградените. Николина Щерева е почетен гост на церемонията.

През по-голямата част от кариерата си Щерева тренира при Стефан Петков, но завършва спортния си път при Георги Димитров.

Щерева е единствената българка в средните бягания с медал от олимпийски игри. В Монреал 1976 тя завоюва сребро на 800 м с национален рекорд 1:55.42, който е недостижим и до ден днешен. Николина е четвърта и в дисциплината 1500 м на същите игри. Три години след това в същия град тя печели Световната купа на 800 м от отбора ан Европа, а на игрите в Москва 1980 отново е финалистка на 800 м и завършва на почетното 7-о място. Щерева има и две европейски титли на 800 м в зала Мюнхен 1976 и Виена 1979.

Share Button