Ползата от бягането

Ако четете този материал, вие сигурно вече сте подвластни на магията на бягането и сте наясно с ползите от него. Но все пак…

Бягането не е от най-забавните спортове. Нито от най-леките. То е самотно занимание. Поне на пръв поглед.

Всъщност ако се запалиш истински, бягането се превръща в наркотик. Само че полезен за здравето. И тогава всичко се променя. Чакаш с нетърпение тренировката. И умората е приятна, мотивираща за следващата тренировка. Освен това чрез бягането човек може да намери много приятели.

Бягането е най-древният спорт. За да оцелеят и да си намерят храна, нашите предци са бягали. Днес това е най-евтиният вид спорт. Шорти и потник за топлото време, анцуг и шушляк за по-студеното, чифт чорапи и някакви маратонки – това е най-малкото, което ни е нужно. Разбира се, с увеличаването на амбициите и възможностите стигаме до по-технологични, съответно по-скъпи, маратонки и екипи, добавки за възстановяване, такси за участия в състезания и т.н. Но си остава най-достъпният спорт: практически може да се бяга навсякъде и по всяко време.

И все пак: защо бягаме?

Някои бягат, защото осъзнават, че това е и най-естественият начин да поддържат здравето си. Други бягат, защото разбират, че по този начин могат да се измъкнат от заседналия начин на живот, което е свързано с първото. Трети бягат за социалните контакти – бягането е световен феномен, ежедневно милиони хора по света излизат да тичат. Четвърти искат да предизвикат себе си, своите възможности. Пети бягат за високи спортни резултати. В някои по-бедни страни бягането е единственият начин бързо да се измъкнеш от мизерията и да си уредиш живота. В богатите страни – да избягаш поне за малко от стреса и да се разтовариш. Сигурно има още десетки причини, поради които да обуете маратонките, да нулирате хронометъра и да излезете за тренировка.

Но при всички положения бягането е нещо добро за здравето. Има поне няколко причини за това.

По време на бягането се активизира процесът на кръвообращението и пречистването на кръвта – образува се така наречената „млада кръв“.

Активизира се и дишането, което става по-дълбоко и учестено. По този начин повече кислород попада в организма. Това подобрява физическата и умствената работоспособност, стимулират се всички системи на човека. Увеличеното количество кислород подобрява обмяната на веществата и влияе положително на всички биохимични процеси, протичащи в клетката.

При бягане със средна интензивност 30 – 60 минути започва разпадането на клетките, като първи се разрушават старите и болните клетки. След края на тренировката това от своя страна стимулира синтеза на нови здрави и млади клетки. Така чрез бягането се подмладява целият организъм.

Човек има в себе си средно около 5 литра кръв. При заседнал начин на живот само част от нея работи, другата стои като резерв. При дългите бягания много повече кръв започва да циркулира в организма, което от своя страна води до нейното пречистване.

Бягането засилва обмяната на веществата. А това означава, че при правилно хранене повече полезни вещества постъпват в организма. В същото време се изчистват токсините и излишните килограми. Продължителното бягане е най-ефективният начин да се справим с проблемите с теглото. При това калории интензивно се горят не само по време на самата тренировка, но и няколко часа след това.

Доказано е, че бягането (независимо от дистанцията) влияе положително на работата на ендокринната система и засилва имунитета. По време на тренировъчно занимание се отделя серотонин – хормонът на щастието. Благодарение на него се преодолява депресията, намалява се напрежението.

Бягането подобрява работата на сърдечно-съдовата система, укрепва сърдечния мускул, който работи по-силно и по-икономично. Капилярите стават повече на брой и по-гъвкави.

Бягането стои в основата на всички други спортове. Развиват се почти всички физически качества в човека, като скорост, ловкост, издръжливост… То е отлична тренировка за основните мускули: коремни, гръбни, седалищни, на краката, раменете, дори ръцете. Помислете си само колко движения правите с ръцете, докато бягате.

Доказано е, че хората, бягащи редовно, прибавят 5 години към живота си. Освен това бягането развива в човека целеустременост, воля, самоконтрол – качества, необходими в живота. Както и увереност в собствените сили, по-висока самооценка. И колкото повече бягате и ставате по-добри, толкова повече се вдига самочувствието. Съседът с биреното коремче едва ли може да пробяга пет, дори три километра, а е по-млад от вас… Както и онази кифла с цигарката, дето на 20 години не може да избяга 300 метра, без да се задъха…

Трябва да споменем и няколко минуса на бягането.

Бавното тичане не е забранено при никакви условия, но не е препоръчително или поне трябва да се практикува под лекарско наблюдение при следните болести: нарушения на зрителните органи, травми на мозъка, ниско или високо кръвно налягане, заболявания на сърцето, нарушения на костната структура, захарен диабет. Например при диабета дългото бягане горещо се препоръчва за нормализиране на кръвната захар, но трябва да има строг контрол, за да не се стигне до хипогликемия (рязко падане на кръвната захар), което е опасно за живота. Между другото бягането се смята за най-добрия начин за предотвратяване на захарен диабет.

Факт е, че големите натоварвания износват организма. Особено страдат ставите на краката и гръбначният стълб. Получават се травми, които могат да станат хронични, да доведат до дискова херния, артрит и др. Но ако се огледате наоколо, ще разберете, че има много хора, които не са спортували активно, но страдат от същите заболявания.

За да се предотвратят травмите, трябва да се спазват няколко основни правила. Първо, не трябва да се пропуска загрявката. Началните един – два километра трябва да са много леки. Второ, трябва да се работи върху правилната техника, особено при начинаещите. Трето, маратонките трябва да са качествени, с хубава подметка с добри амортизационни свойства, останалата част от екипировката също не трябва да се пренебрегва.

Хубаво е да се тренира на места с чист въздух. Защото ако въздухът е замърсен, при засиленото и учестено дишане попада директно в белите дробове, а това може да им нанесе непоправима вреда.

При големи натоварвания при мъжете се отделя кортизол (хормонът на стреса), който понижава нивото на тестостерона.

И не на последно място. Очакванията на всеки бегач са, че непрекъснато ще подобрява резултатите си. Това няма как да се случи. Винаги има периоди на застой. Това не трябва да ви отчайва. Напротив, да ви мотивира да продължавате да тренирате, за да постигнете това, към което се стремите. Знайте, че ако сте последователни и се готвите отговорно, няма как да не стигнете до успехите. И още, при бегачите, освен положителни емоции, със сигурност ще срещнете и злоба, завист, подигравки. Но така е и във всички други области в живота. Личният опит обаче ми показва, че положителните емоции са в пъти повече.

В заключение: може да обобщим, че бягането е най-популярната и естествена лекоатлетическа дисциплина. Човек не е нито най-бързото, нито най-силното същество. Той нито умее да лети, нито плува добре. Но за сметка на това притежава феноменална издръжливост. Тялото му е пригодено да бяга, при това дълго, а ахилесовото сухожилие е най-здравото в човешкото тяло.

Затова няма нищо по-естествено от това да обуеш маратонките, да излезеш навън и да бягаш.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button