Десетки шампиони изпратиха Георги Димитров в последния му път

Поклонието пред великия треньор бе на 28 декември в Костенец.

Десетки атлети, треньори и близки до атлетиката хора бяха в град Костенец, за да отдадат последна почит към един от най-големите специалисти в олимпийски спорт номер едно в света.

Сред присъстващите се открояваха олимпийската шампионка на 100 м с препятствия от Сеул 1988 и бронзова от игрите в Барселона 1992 Йорданка Донкова, световната шампионка на 100 м с препятствия от Рим 1987 Гинка Загорчева, европейската шампионка на 400 м от Гьотеборг 2006 – Ваня Стамболова, както и шампионката на България на спринт и препятствия от последните години Никол Андонова, която само преди 5 дни се завърна от тренировъчен лагер в Гърция, който проведе с Димитров.

Двукратната европейска шампионка на 100 м с препятствия Светла Димитрова-Пищикова също бе сред хората уважили паметта на големия специалист. Част от възпитаничките на треньора, които също намираха място в националния отбор като Петя Страшилова, Катя Христова, Марина Петкова-Ваклина, както и активните млади атлетки – Изабел Крамарска, Мила Димитрова и Сияна Бръмбарова бяха в Костенец. Най-добрата атлетка в бяганията на дълги разстояния Милица Мирчева и треньора й Йоло Николов бяха близки приятели с Георги Димитров и отделиха от времето си да го изпратят в последния му път.

Утвърдени треньори като Илиян Пищиков, Румен Йоцов, Иванка Бонова и Иван Бойчев изпратиха колегата си, а Любомира Бръмбарова, която се учеше от Димитров в последните две години, също бе на поклонението.

Кметът на община Костенец Йордан Ангелов поднесе венец, Добромира Пенчева от атлетически клуб „Костенец“ и представители на Българска федерация лека атлетика и обединен спортен клуб „Левски“ също присъстваха на траурната церемония.

Димитров до последно бе на спортни лагери и даваше ценни съвети на младите атлетически таланти

Ето и какво споделиха в профилите си в социалните мрежи част от присъстващите.

Йорданка Донкова (олимпийска шампионка): Тренер, думите са излишни, ние с теб се разбирахме само с поглед. Не ти казвам сбогом, защото ти винаги ще бъдеш до мен!

Няма Донкова без Димитров! Аз знам, че все някога, някъде ще се срещнем отново с теб в някой друг живот… Прекланям се и Благодаря за всичко! И както винаги : “ Добре Тренер – обади ми се когато имаш време…“

Добромира Пенчева (треньор в атлетически клуб Костенец): Днес те изпратихме в последният ти път всички, всички твои състезатели 😢 Ще останеш завинаги в сърцата ни !

Всички пораснаха пред теб и станаха истински състезатели, както ти искаше. Покоряваха върхове и знаеха че тренират в СК-КОСТЕНЕЦ при ГЕОРГИ ДИМИТРОВ. Малките ни състезатели също знаеха кой си, защото аз всеки път им обяснявах какъв ВЕЛИК ЧОВЕК И ТРЕНЬОР СИ. Твоето дело ще продължи! Ще се боря със зъби и нокти както ти си ме научил, а ти ме научи на много! Ти бе за мен като баща. БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА ВСИЧКО 😢

Ваня Стамболова (европейска шампионка): Сбогом тренер😭Ти беше най-добрият! Да изпратим великанът на леката атлетика и последният заслужил треньор на България-Георги Димитров. За огромно съжаление той си отиде от този свят недооценен от спортната общност, понякога хулен и често неразбран. Истината е, че той живееше и дишаше в името на атлетиката. Имах честта да бъда негов състезател, приятел и съмишленик за което му благодаря. Димитров би се радвал да види отново своята “армия”от състезатели, треньори, другари и спортни дейци – дори и за последен път.

Изабел Крамарска (национална шампионка на многобой за девойки): Когато загубим близък човек тук на земята, печелим ангел на небето, който ще бди над нас. Благодаря за всичко, тренер! Почивай в мир!🖤🙏🏻

Катя Христова-Тилчева (шампионка на България на 400 м и 800 м): Тренер, благодаря ви за всичките знания и опит, които ми дадохте. Вие бяхте най-добрия треньор не само за мен, а и в България!!! Почивайте в мир и дано България ви е запомнила, защото го заслужавахте!!! 🖤

Марина Петкова-Ваклина (многократна шампионка на България на 800 м): Една безценна частица от българската лека атлетика си отиде, която ще остави вечна празнина! Сбогом, Тренер!

Любомира Бръмбарова (треньор в атлетически клуб Енерджи – Пловдив): Почивай в мир Димитров, благодаря на Бог че ми даде възможност последните две години от живота ти, да бъда близо до теб и да се уча от най -великия треньор ! ОБИЧАМЕ ТЕ  !  ЩЕ НИ ЛИПСВАШ! ❤❤❤

Share Button